Op stap met de bioboer tijdens de eerste 'Dag van de Boerennatuur'

29.05.2019
Rs10249 Cn Kobe Van Looveren Bio Award2012 5512 Lpr
Foto: xxx

Nu zondag, 2 juni, vindt overal in Vlaanderen de eerste ‘Dag van de Boerennatuur’ plaats. Ook de bioboeren organiseren samen met de Natuurpunt-vrijwilligers een ontdekkingstocht op hun velden. Zo tonen ze hoe landbouw en natuurbeheer een uitstekende tandem vormt.


Natuur en landbouw zijn in Vlaanderen inniger met elkaar verbonden dan je zou denken. Waar boeren en natuurbeschermers samenwerken, gaat de natuur erop vooruit. Om die positieve samenwerkingen in de verf te zetten organiseren Natuurpunt en de boeren op zondag 2 juni voor de allereerste keer De Dag van de Boerennatuur

Hoewel het discours in de media gepolariseerd is, merkt Natuurpunt op dat boeren en natuurbeschermers op het veld vaak zeer goed en zeer intensief samenwerken. Ook biologische boeren doen veel inspanningen voor natuurbeheer, en dat is niet zo vreemd aangezien biologische landbouw erop gericht is om kringlopen te sluiten. Biologische landbouwpraktijken zouden volgens een studie van Oxford Universiteit gemiddeld voor 30% meer biodiversiteit zorgen. Vooral planten en bestuivers zijn gebaat bij biolandbouw. 

Ga die dag in alle Vlaamse provincies gaan speuren naar akkervogels in het veld, weidevogels vinden in kruidenrijke graslanden, op zoek gaan naar zwaluwen en vleermuizen in stallen en schuren. Ontdek hieronder snel de activiteiten in en om het boerenerf van biologische landbouwbedrijven: 

Kalender:

Bioboeren over biodiversiteit:

Tijs Boelens, bioboer De Groentelaar: “Als natuurliefhebber en boer zoek ik naar het evenwicht tussen de economische realiteit en het handhaven van biodiversiteit. Momenteel richt ik mijn tuinbouwperceel zo in dat de geelgorzen er in de winter kunnen gedijen. Er broeden hier steeds meer vogels, daar doe ik het voor.”

Michel Frisque, de Appelfabriek: "We doen op ons bedrijf veel inspanningen om de biodiversiteit te verhogen. In elke boomgaard hangt een torenvalkkast, waar elk jaar jongen worden uitgebroed. Op de zolder van de boerderij broedt een kerkuil. Een poel zorgt voor bewatering en de dieren, maar ook de biodiversiteit vaart er wel bij."

Geertje Stoffels, Aardevol: "Ons landbouwperceel is omrand met een meidoornhaag. We zaaien grasklaver of bloemenmengsels. Bloemenresten blijven staan tot het voorjaar, zodat insecten makkelijker kunnen overwinteren. We zien daardoor ook heel wat insecten en vogels rond onze percelen. De nuttige insecten zorgen voor hogere oogsten, want ze eten schadelijke insecten op.”

Dirk Govaert, Widar: "Widar werkt biodynamisch met een sterke focus op grondgebondenheid en het sluiten van kringlopen. We doen aan kleinschalige akkerbouw, hebben melkvee, een boomgaard, kleinfruit en een groentetuin. Er wordt ook veel werk gemaakt van landschapsontwikkeling."

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.