Waarom is bio zijn prijs waard?

Het klopt dat bioproducten soms iets duurder zijn dan ‘gewone’ voeding. Soms scheelt de prijs niet veel, bijvoorbeeld voor melk of vleesvervangers. Voor bio-eieren of vlees durft het verschil wel op te lopen. Maar daar is een goede verklaring voor.

Waar betaal je voor? 

Bij de productie van voeding worden de kosten die de producent maakt doorberekend in het eindproduct. Bij biologische voedingsmiddelen zijn er een paar eenvoudige redenen waarom de eindproducten meer kosten:

  • Biologische dieren krijgen meer ruimte en de grondprijs in België is heel hoog.
  • Bioboeren gebruiken nooit bestrijdingsmiddelen tegen onkruid. Mechanisch en met de hand onkruid verwijderen is arbeidsintensiever.
  • Biologische bedrijven hebben meer diversiteit in teelt; ook dit is arbeidsintensief. 
  • Bioboeren gebruiken natuurlijke mest, compost en groenbemesters in plaats van kunstmest. Natuurlijke mest en compost zijn goed voor het bodemleven, maar de gewassen groeien iets langzamer. 
  • Biologische dieren eten zelf ook biologisch verbouwd voer, en dat is duurder. 
  • In verwerkte producten zitten enkel natuurlijke smaakstoffen. Deze zijn vaak wat kostbaarder. 
  • Ook de nog beperkte schaal van de Vlaamse biosector speelt soms een nadelige rol: de logistieke kosten kunnen hoger uitvallen en de prijs beïnvloeden.
  • Bovendien staat elke schakel in de biologische keten, van boer tot bord, verplicht onder controle. Dat brengt een extra controlekost voor de ondernemer mee, maar op die manier kan jij 100% zeker zijn dat je écht bio koopt!

Wil je bioproducten in prijs vergelijken met niet-biologische, vergelijk ze dan met producten van A-merken. Je zal zien dat het prijsverschil plots veel minder groot is. Zoals in elke sector geldt: kwaliteit betaal je. Wil je weten waarin de kwaliteit van bio precies schuilt, grasduin dan in onze veel gestelde vragen en uitgebreide productfiches, en ontdek waar bio voor staat.

 “Een paar cent meer voor een eitje, betaalt zich direct terug in dierenwelzijn

Budgetvriendelijk bio

Als je zelf even op onderzoek gaat, dan kan je budgetvriendelijk bio eten door resoluut te kiezen voor seizoensproducten en door rechtstreeks van de boer te kopen, via een abonnement, op de hoeve of op de markt... 

Als je even loskomt van de prijsvergelijkingen per product, dan kan je je voedselbudget bovendien behoorlijk beïnvloeden door:

  • Slechts te kopen wat je nodig hebt en te vermijden dat je eten weggooit. (We gooien jaarlijks gemiddeld per gezin een paar honderd euro weg!).
  • Zoveel mogelijk zelf te koken: maak af en toe zelf je broodbeleg, kook met wat er in je koelkast ligt, verwerk je restjes en leg de culinaire lat niet voortdurend te hoog. 
  • Iets minder vlees te eten en wat meer peulvruchten en granen. Door te kiezen voor minder vlees van goede kwaliteit (bv. gehakt of schouderstuk of kippenschenkel van biologische kwaliteit) in plaats van dure entrecôte, lamskoteletjes of kippenborst. 
  • Ook bij groenten alle delen te waarderen: het groen van de prei, de rode biet of de radijsjes kan je prima verwerken. 

Duur, duurder of toch haalbaar?

Tot slot, sta even stil bij wat 30% duurder echt betekent voor voeding. Je betaalt dan:

  • 4,5 euro voor 3 kg aardappelen ipv 3,5 euro
  • 3,5 euro voor 1 kg appelen ipv 2,9 euro
  • zo’n 3 euro voor je brood ipv 2,3 euro
  • of 0,90 euro voor je bokaal kikkererwten ipv 0,70 euro

Met 10 euro per week kan je dus al een mooi deel van je boodschappen in bio veranderen! Wat is jou meer waard: een kant-en-klare maaltijd, een levering aan huis of de meerwaarde van bio?

Smakelijk!

Bioproducten kosten soms iets meer, maar zijn ze ook duurder?

Op dit moment is het zo dat de prijs van een product niet de afspiegeling is van de echte prijs. Kosten voor afbraak van natuur en biodiversiteit,

CO2-uitstoot, vervuiling van het water, dierenleed en gezondheid zijn niet inde prijs inbegrepen. De prijs van één product is een complex resultaat van vele factoren. In de biologische sector streven we naar een echte én een eerlijke prijs. Daarin zijn de kosten, baten en risico’s verdeeld over de hele keten, met duurzaamheid als norm. Dus dan komen we terug bij de beginvraag: biologische producten kosten meer, maar zijn ze ook duurder? Zodra alle producten met hun échte en eerlijke prijs in de schappen liggen, zijn biologische producten voor zowel de consument als de maatschappij de beste keus.

Eosta, een verdeler van biologisch fruit, liet voor enkele producten de ware kost berekenen, zie http://www.natureandmore.com/en/node/1327/.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.