Hoe herken ik bio?

Je herkent bioproducten aan twee elementen: het biologische EU-label en het gebruik van de term "biologisch" of "bio". Die twee garanderen dat het product voldoet aan de Europese biowetgeving.

Als je de term 'bio' of ‘biologisch’ leest op een verpakking, mag je ervan uitgaan dat het ook echt een bioproduct is. De term is immers wettelijk beschermd door de Europese biowetgeving. Die geldt voor de hele Europese Unie. Biologische producten worden over de hele voedingsketen (van boer tot winkel) gecontroleerd.

Europees Biolabel Digitaal Gebruik

Biolabel

Verpakte bioproducten uit Europa dragen altijd het Europese biolabel. Dat is verplicht. Het garandeert meteen dat het product voldoet aan de Europese regels.

Bij onverpakte bioproducten zoals groente en fruit kan je kijken naar de kistkaart. Die hangt aan de kist waarin de groenten of het fruit worden verhandeld en veel winkels presenteren hun koopwaar in de kist. De kaart vermeldt van welk bedrijf het product afkomstig is. Bij biologische groente en fruit staat ook steeds het woord ‘biologisch’ vermeld.

Wat betekent de code?

Wil je weten uit welk land jouw bioproduct komt? Onder het label staat een code die er als volgt uitziet: BE-BIO-01. BE staat voor België, terwijl het laatste cijfer verwijst naar een van de vier erkende Belgische controle-organisaties. Op een buitenlands bioproduct vind je een controlecode met een zelfde structuur, beginnend met bijvoorbeeld NL of FR.

Bio Mijn Natuur - Biogarantie © Lisa Develtere

Andere labels

Naast het Europese label vind je vaak nog andere biolabels, zoals het Belgische Biogarantie®. Dat zijn vaak nationale labels, die aan voedselproducenten nog extra criteria opleggen, bijvoorbeeld wat betreft eerlijke prijs, water, energie of transport.

Wil je meer weten over producten van buiten Europa, lees dan Hoe gebeurt de biocontrole buiten Europa?

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.