Waar vind ik bioproducten?

Bioproducten zijn zowat overal te vinden. In de supermarkt vind je een basisassortiment, in gespecialiseerde biowinkels is het aanbod vaak diverser. Daarnaast kan je bij een aantal bioboeren ook rechtstreeks aankopen. Alle adressen waar bioproducten te vinden zijn, kan je terugvinden in de biopunten op deze website.

De tijd dat je bio alleen maar in gespecialiseerde winkels kon vinden, ligt ver achter ons. Sterker nog: je vindt amper nog een verkoopskanaal waar je niet minstens één bioproduct kan kopen.

Bio Mijn Natuur - biosupermarkt - Bio-Planet © Lisa Develtere bij Bio-Planet

In de winkel...

Alle supermarkten bieden tegenwoordig wel een basisassortiment bioproducten aan. Hoe je die precies herkent in de rekken, lees je in "Hoe herken ik bio?".

Daarnaast kan je natuurlijk terecht in de gespecialiseerde biowinkels. Het overgrote deel van het assortiment hier is biologisch gecertificeerd.

Bovendien is er een heel breed en divers aanbod, met ook vaak wat exotischere producten die in andere winkels vaak niet voor handen zijn. Denk aan peterseliewortel, zwarte radijs, karnemelk, verse bouillon, notenpasta’s, enzovoort.

Bio Mijn Natuur - Zelfpluk © Kjell Gryspeert bij Zelfpluk PurFruit

...en op het veld

Heel wat biologische boeren en ondernemers verkopen hun eigen producten ook rechtstreeks aan de consument. Dat doen ze op verschillende manieren: sommige staan een of meerdere keren per week op een markt, anderen hebben een winkel aan hun boerderij of bedrijf.

Op plukboerderijen ga je zelf aan de slag. Er bestaan verschillende formules. Bij CSA (Community Supported Agriculture) betaal je op voorhand een vast bedrag en dan heb je recht op jouw deel van de oogst op het veld. Alle CSA-boeren die zijn aangesloten bij het CSA-netwerk zijn biologisch gecertificeerd of in omschakeling naar bio. Op andere plukboerderijen reken je onmiddellijk af wat je oogst.

... in je buurt

Wie verse groenten van bij de boer wil, maar geen tijd of zin heeft om langs het veld te gaan, kan bij sommige boeren ook een groente- of fruitabonnement afsluiten. Elke week wordt je pakket aan een vooraf bepaald afhaalpunt geleverd, waar je het dan kan oppikken. De afhaalpunten van zulke pakketten vind je ook bij de biopunten op deze website.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.