Radio 2 maakt live radio bij geitenboer Renaat: “De lekkerste kazen én ijsjes van geitenmelk”

18.05.2022
Radio2 Reigershof
Foto: VRT Nieuws
In categorie

Het is Week van de Korte Keten en Radio 2 maakte daarom live radio bij biologische geitenboerderij ’t Reigershof in Klemskerke. Met hun geitenmelk maken ze een assortiment rauwmelkse biokazen die ze verkopen in hun eigen kaaswinkeltje. Ook Peter, die al jaren ijsjes maakt van hun geitenmelk, is van de partij. De biologische ijsjes én kazen vallen in de smaak bij de luisteraars.


Rauwmelkse biokazen

Renaat Devreese is al 34 jaar geitenboer in 't Reigershof in Klemskerke. "Intussen werken we met 5 op de boerderij: mijn vrouw Katrien en ik, onze dochter Silke, onze zoon Hannes en onze medewerkster An. Samen telen we het eten voor de geiten, melken we ze en verwerken we de melk tot verschillende soorten kazen. Alles is biologisch," vertelt Renaat aan Radio 2. 

Zowel bio als de verkoop van zijn kazen zonder tussenschakels op de boerderij zijn een bewuste keuze. Op deze zonnige dag gaf hij de luisteraars van Radio 2 een rondleiding op zijn bedrijf en trakteerde hij met een heuse kaasproeverij. Beluister het interview met geitenboer Renaat en zijn dochter Silke.

De lekkerste geitenijsjes

Bijna alle geitenmelk wordt rechtstreeks op de boerderij verwerkt. Slechts een deel ervan gaat mee met Peter Pattyn. Die maakt er enkele kilometers verderop biologische geitenmelkijsjes van. Korter kan de keten niet zijn. 

"Geitenmelkijsjes zijn een alternatief voor mensen die allergisch zijn aan koemelk. En nog een voordeel: je proeft geen enkel verschil tussen een ijsje gemaakt op basis van koemelk of een ijsje gemaakt op basis van geitenmelk. Dat is ook belangrijk, vind ik," zo vertelt Peter aan Radio 2. Beluister het interview met Peter.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.