Van geitenmelk tot ijsje

18.10.2019
20191013 Cover Geitenmelk Facebook
Foto: Wim Vanlee bij biowinkel de Lijsterbes, geitenboerderij 't Reigershof en Ijs René

Sandra Rydams van Biopunt Lijsterbes volgt de weg van een biologisch geitenijsje. Welke stappen legt het af voor het in haar biowinkel belandt? Elke schakel in de keten krijgt een gezicht: Chris en Jeroen die het ijs vervoeren, ijsjesbereider Peter en zijn pure ingrediënten en bioboer Renaat die elke dag de verse geitenmelk levert.


Het seizoen van de ijsjes is eigenlijk voorbij, maar waarom eigenlijk? Nu het wat kouder wordt kan een ijsje nóg meer deugd doen. Het koude ijs laat zich prima combineren met warme appeltaart of pannenkoeken. Mmmm! Het klinkt misschien tegenstrijdig om koude met meer koude te bestrijden, maar het werkt. Indirect word je juist warmer van het eten van ijs, het omgekeerde geldt in de zomer met warme dranken (zoals een verkoelende muntthee). Dat weet ook Sandra Rydams van Biopunt Lijsterbes, een biowinkel in Vilvoorde. Ze is een grote fan van het geitenijs van Ijs René. En dus ook wel erg benieuwd welke stappen er nodig zijn voor ze dit ijs kan verkopen.

Sandra: “Als ik dit ijs laat proeven, zeg ik vaak pas achteraf dat het op basis van geitenmelk is. Veel mensen zijn dan aangenaam verrast. Dit geitenijs doet qua smaak ook niet meteen denken aan geitenmelk, het smaakt eerder verfijnd. Omdat ik een klein diepvriesaanbod heb, ben ik heel selectief over welke ijsjes ik in mijn aanbod opneem. Ik meen te weten dat de geitenmelk voor dit ijs afkomstig is van ’t Reigershof. Dat maakt het plaatje volledig, want we bieden ook heel wat van hun kazen aan.”

1. Van groothandel tot winkel

De eerste tussenhalte is Biofresh Belgium, de groothandelaar waar Sandra het geitenijs bestelt. Zij doen beroep op Cool Trans, een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in gekoeld transport en het ijs in de winkel levert. Chris Vanderstraeten (BioFresh) en Jeroen Servaes (Cool Trans) ontvangen Sandra met open armen. 

Sandra: Hoe ontstond jullie samenwerking? 
Chris: “Vroeger leverde wij als groothandel zelf ons diepvriesgamma aan de biowinkels, maar het transport van diepvriesproducten is een stiel op zich. We werken sinds 2 jaar samen met het familiebedrijf Cool Trans van de familie Servaes. Ze leveren ook overdag, terwijl wij met BioFresh de biowinkels vooral ’s nachts bevoorradden.”

Sandra: Die levering overdag vind ik wel héél handig, zo kunnen de ijsjes meteen in de koeling. (lacht). Jeroen, wat kan jij vertellen over het transport?
Jeroen: “We leveren vooral bioproducten, zowel diepvries als gekoeld. Door de samenwerking met Biofresh zijn we wel sterk gegroeid de afgelopen jaren, zowel qua aantal winkels als in biologisch aanbod. We hebben daarom ook een nieuw magazijn gezet, met zowel een diepvries- als koelruimte. Elke dag leveren we in een bepaalde regio, maar de biowinkels krijgen normaal binnen de twee dagen hun bestelling.”

Chris: “Het diepvriesassortiment in de biowinkels is de laatste jaren gegroeid en er komen ook steeds nieuwe bioproducten bij. Maar dit geitenijs van IJs René is een klassieker en zit al zo’n 15 jaar in ons assortiment.”

Sandra, biowinkelier: "Dit geitenijs doet qua smaak niet meteen denken aan geitenmelk, het smaakt eerder verfijnd."
20191017 Geitenijs Transport © Foto: Wim Vanlee, v.l.n.r: transport bij BioFresh, biowinkelier Sandra

2. ‘IJs René', biologisch geitenijs

Maar waar komen die lekkere ijsjes vandaan? Daarvoor klopt Sandra aan bij de West-Vlaamse ijsjesmaker Peter Pattyn. Het bio-ijs van Peter kun je vinden onder het label ‘IJs René’ (het vroegere ‘Tijst-it’).

Sandra: Peter, ik ben een grote fan van jouw geitenijs! Waarom besloot je het een nieuwe naam te geven?
Peter: “Op onze nieuwe verpakking kiezen we vanaf nu resoluut voor de naam ‘Ijs Réné’. Dat is ook de naam van ons ijssalon in De Haan en het verwijst rechtstreeks naar onze roots. IJs René bestaat al sinds de Tweede Wereldoorlog, wij namen het bedrijf over eind jaren negentig. BNIP, of voluit Belgian Natural Ice Cream Production, is onze bedrijfsnaam. We zijn een echt familiebedrijf en we maken al heel lang ijs. Ik heb de ijsmakersstiel nog geleerd van mijn vader.”

Sandra: Wat zit er allemaal in zo’n ijsje?  
“We vermijden alle onnodige toevoegingen. Synthetische aroma’s, vulstoffen en zelfs natuurlijke kleurstoffen worden uit het productieproces geweerd. Ons basisrecept is normaal dus steeds hetzelfde: melk, suiker, eigeel en boter. We maken ons ijs met echte vanille. Al onze grondstoffen zijn biologisch geteeld én fair trade. Biologische suiker van eigen bodem is moeilijk te vinden, daarom kiezen we voor fairtrade rietsuiker van Oxfam. We dragen trots het biolabel en het Biogarantielabel.”

Peter, ijsjesmaker: "Ons ijs wordt gemaakt met echte vanille. We vermijden alle onnodige toevoegingen."
20191017 Geitenijs Pattyn © Foto: Wim Vanlee, ijsbereider Peter Pattyn & biowinkelier Sandra

Sandra: Geitenijs is vrij uniek. Hoe kwam je op dat idee? 
“Dat idee ontstond tussen pot en pint. 20 jaar geleden schakelden we om naar bio. Omdat ik op zoek was naar lokale biomelk, ben ik terechtgekomen bij de biogeitenboer Renaat Devreese van ’t Reigershof. Hij daagde me uit door te zeggen dat ik geen ijs kon maken van geitenmelk. Enkele weken later hield hij een opendeurdag en was het geitenijs klaar. Mijn vader heeft nog geholpen met de receptuur. Het biogeitenijs sloeg duidelijk aan. Intussen is het zelfs ons bekendste product geworden en de samenwerking met Renaat is nog steeds heel nauw.” 

Sandra: Verschilt het van ijs maken op basis van koemelk?
“Ja, we vervangen boter door kokosvet. Mensen die gevoelig zijn voor koemelk, blijken vaak beter geitenmelk te verdragen. Omdat we verse, rauwe geitenmelk voor ons ijs gebruiken, moet de melk meteen na het melken van de geiten opgehaald worden. Dat gebeurt heel artisanaal allemaal: wij gaan letterlijk met melkketels naar de biologische geitenboerderij.”

Sandra: Heb je altijd genoeg verse geitenmelk?
Peter: “We kiezen ervoor om kort op de bal te spelen. Dat vraagt om een goede afstemming met bioboer Renaat, want er moet natuurlijk geitenmelk beschikbaar zijn. Die heeft de biomelk in de eerste plaats nodig voor zijn biologische kazen, dus soms moeten we even wachten.”

Renaat, biogeitenboer: "Zelf ijs maken vraagt de nodige expertise. Daarom zijn we blij dat Peter dat doet.”
19337Scr 899Ab53Ed3F1Ea0 © Foto: Wim Vanlee, 't Reigershof

3. Bioboerderij ‘t Reigershof

We zijn aangekomen op onze laatste bestemming. De biologische geitenboerderij ’t Reigershof ligt midden in een authentiek weidegebied in Klemskerke, op enkele kilometers van de zee. Het bedrijf bestaat al sinds 1987, Renaat Devreese werkt er samen met Katrien en zijn twee kinderen. 

Sandra: Renaat, ik ben blij je te ontmoeten! Ik verkoop jouw kazen en het ijs enorm graag, omdat ik weet dat je een bioboer in hart en nieren bent. 
“Dat is fijn om te horen! De kaas is voor ons qua afzet het belangrijkste, omdat ik daar het meeste melk voor nodig heb. In een kilo kaas gaan 10 liter melk. Toch is het voor ons fijn om ook het ijs aan onze klanten te kunnen aanbieden. We hebben er ooit aan gedacht om het zelf te maken, maar dat vraagt toch de nodige expertise en infrastructuur. Daarom zijn we blij dat Peter dat doet.”

Sandra: Maak je de kazen zelf?
“Inderdaad. We hebben nu gemiddeld 300 volwassen geiten, wat ook een beetje ons maximum is. Dat komt omdat we het grootste deel van de melk zelf verwerken. Elke ochtend staan we om 6 uur op om de geiten te melken. We zijn zes dagen per week bezig met de productie van zachte en harde kazen. De zachte kazen verkopen we lokaal, in onze eigen winkel en op de markt.”

Sandra: Hoe hou je de geiten gezond?
“De geiten eten gezond én bio. Het meeste voer telen we zelf op eigen akkers. We kijken ook naar kruiden in functie van gezondheid. De geiten grazen bijvoorbeeld in een wei met kruiden die van nature ontwormend werken. ’s Winters lopen ze in ruime stallen op stro. Die aandacht heeft ervoor gezorgd dat we minder problemen hebben met ziektes. Zo werken we al zes jaar volledig antibioticavrij."

"De meeste geiten blijven ongeveer 6 à 7 jaar bij ons, maar onze beste geiten mogen hier ook blijven na hun pensioen. Onze oudste geit is Jakoba. Die zetten we met haar 14 jaar graag in de bloemetjes.”

Ontdek de verkooppunten van Ijs Réné op www.ijsrene.be. Informeer in je lokale biowinkel naar ijsstronken voor eindejaar. 

Rs19341 Kwestion 121 Lpr © Foto: Wim Vanlee, v.l.n.r: biowinkelier Sandra, ijsbereider Peter en bioboer Renaat

Lees ook …

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.