Portret - Biostation: “Bio is voor ons het eerste criterium.”

26.04.2018
Biostation Store Antwerpen
Foto: Astrid Agemans

In 2015 opende in station Antwerpen-Centraal de biowinkel Bio Station. Voor uitbater Kelvin en zijn echtgenote was dat een grote stap in het onbekende. "Gezonde voeding was er moeilijk te vinden, dus zagen we mogelijkheden."


Minder voedselverspilling

“Voor wij de winkel openden, was ik salesmanager voor een internationaal bedrijf. Ik reisde de wereld rond en in al die luchthavens en treinstations viel één ding me op: gezonde voeding was moeilijk te vinden. Nochtans is dat belangrijk. Wij zagen dus mogelijkheden voor een biowinkel in een treinstation.”

Het eerste jaar konden klanten terecht in een klein winkelpand, waar ze naast biologische voeding ook belegde biobroodjes en koffie konden kopen. Intussen is het winkelgedeelte verhuisd naar een groter pand, terwijl het kleinere pand als broodjeszaak dient. “Dankzij de broodjeszaak verspillen we minder voedsel. Met onverkoopbare groenten maken we soep, van de niet-verkochte broden maken we onder meer croutons voor de verse maaltijdsalades.”

Kelvin: "Dankzij de broodjeszaak verspillen we minder voedsel. Met onverkoopbare groenten maken we soep, van de niet-verkochte broden maken we onder meer croutons voor de verse maaltijdsalades.”
201804226 Bmn Biostation 3

Bio als eerste criterium

Meer dan 95 procent van het assortiment in de winkel is biologisch gecertificeerd. Bio Station heeft dan ook een Biogarantie-certificaat. “Biologisch is voor ons het eerste criterium. Daarnaast willen we een gevarieerd gamma aan producten aanbieden. Je vindt bij ons niet alleen snacks voor onderweg, maar ook boodschappen voor thuis zoals groenten, vlees, brood, droogwaren en huishoudproducten. Onze winkel is niet groot, maar wij doen ons best om iedereen te bedienen en proberen ons vooral te onderscheiden in onze klantvriendelijkheid en service.” 

"Je vindt bij ons niet alleen snacks voor onderweg, maar ook boodschappen voor thuis zoals groenten, vlees, brood, droogwaren en huishoudproducten."
Biostation Antwerpen © Astrid Agemans

Dagelijks bijleren 

Het cliënteel bestaat vooral uit mensen die met de trein reizen. Veel pendelaars komen bij hen hun avondeten kopen voordat ze de trein naar huis nemen. Kelvin: “Dat is soms een nadeel. Als de treinen bijvoorbeeld staken, merken we dat meteen aan onze inkomsten voor die dag.”

Als ondernemer starten in een onbekende sector, is niet eenvoudig. Kelvin heeft dan ook het gevoel dat er nog veel te leren valt. “Ik heb op voorhand veel research gedaan en mijn kennis op korte tijd bijgespijkerd. Dankzij het contact met leveranciers en klanten leer ik nog dagelijks bij. Ik ben ook eerlijk tegen mijn klanten: als ik iets niet weet, dan zal ik dat gewoon zeggen.”

Ook van het zes à zevenkoppig personeel – aangevuld met studenten – verwacht hij enige kennis over bio. “Ze moeten klanten minstens een antwoord kunnen geven op de vraag wat bio nu precies inhoudt.”

Wat is de belangrijkste les die hij kan trekken uit die eerste twee jaren? Kelvin: “Wij voelen ons heel gezegend en zijn dus vooral dankbaar voor waar wij na twee jaar staan met de winkels. Het is als starter niet gemakkelijk, maar wij blijven ambitieus en steunen daarom heel graag andere beginnende ondernemers.”

“Wij voelen ons heel gezegend en zijn dus vooral dankbaar voor waar wij na twee jaar staan met de winkels. 
201804226 Bmn Biostation 2
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.