In het Huis van De Zaailing maak je kennis met bio en de buurt.

19.01.2023
Rs21470 Huis Van De Zaailing 01 Lpr
In Het Huis van De Zaailing in Etikhove geven winkeliers Marie Lambert (links) en Nelis Schiettecatte (midden) zowel ruimte aan groenten van eigen veld als brood of kaas van lokale leveranciers. Foto: Sophie Nuytten voor BioForum. 

Twee dingen staan centraal bij het Huis van De Zaailing: versheid en ontmoeting. Naast een verkooppunt voor biologische groenten van eigen veld en lokale producten is de buurtwinkel in Etikhove ook een plek voor buurtbewoners om samen te komen. Winkelier Nelis: "Sociale cohesie is vandaag de dag zo belangrijk, wij willen daar graag aan bijdragen.”


Het verhaal van het Huis van De Zaailing begint eigenlijk in 2019, wanneer Katrien Dobbelaere bioboerderij de Zaailing opstart, samen met vriend Nelis Schiettecatte. Op de boerderij openden ze een veldwinkel die vandaag nog altijd bestaat. Daarnaast speelden we met het idee om groentepakketten aan te bieden. We zochten een depot. Mijn neef bood ons een ruimte aan in een pand dat nog van mijn grootvader was geweest, in het centrum van Etikhove. En toen vroegen we ons af of we daar niet even goed een winkel konden openen. Zo ging de bal aan het rollen.” 

Sinds 2021 heeft Etikhove dus weer een biologische buurtwinkel in Etikhove. Nelis baat de winkel uit met Marie Lambert, een vaste klant van de veldwinkel. “Marie kent alle producten en kan klanten goed informeren. Ik durf wel eens tegen een klant zeggen dat Marie een bepaald product heel goed vindt.” (lacht)

Nelis: "Voor ons brood werken we samen met een biodynamische bakkerij. We bieden graag ruimte aan kleinere, lokale producenten.”
Rs21486 Huis Van De Zaailing 17 Lpr © Sophie Nuytten voor BioForum

Een biologische buurtwinkel

Het aanbod in het Huis van De Zaailing is voornamelijk biologisch en afgestemd op vraag van de klant. Nelis: “Onze groenten komen grotendeels van onze eigen boerderij, al kopen we de teelten die we zelf niet doen extra aan. De rest van ons assortiment wordt voor een groot deel bepaald door onze klanten. Zo hadden we in het begin weinig gluten- of lactosevrije artikelen, maar weten we intussen dat daar veel vraag naar is in de winkel.” 

Daarnaast vindt Nelis het fijn om lokale leveranciers te ondersteunen. “Voor ons brood werken we o.a. samen met een man die jarenlang een biodynamische bakkerij in Antwerpen had en die toevallig in Etikhove woont, maar ook met een jonge bakkerin uit Ronse. We bieden graag ruimte aan kleinere, lokale producenten.”

Sfeerbeeld Crisis 1 © Sophie Nuytten
Nelis: "We mikken niet alleen op klanten die komen voor bio, maar ook op mensen uit de buurt."

Een ontmoetingsplek

Naast een biologische winkel, is het Huis van de Zaailing ook een ontmoetingsplek voor klanten en boeren uit de buurt. Nelis: “We mikken niet alleen op klanten die komen voor bio, maar ook op mensen uit de buurt. Dat vraagt een laagdrempelige aanpak. Als mensen een keer binnenspringen voor kaas, dan komen ze een volgende keer misschien terug voor nog andere producten. We willen ook een ontmoetingsplek zijn voor dorpsbewoners. Op dat vlak is het een voordeel dat ik van hier afkomstig ben en veel mensen ken." 

De laagdrempeligheid van het Huis van Zaailing voel je bij het binnenkomen in de winkel. Marie: “We kozen voor een gezellige, toegankelijke sfeer. En met onze serre hebben we ook een blikvanger.” In het midden van de winkel staat een kleine serre met daarin de verse groenten. Nelis: “Door onze groenten daarin te koelen, blijven ze langer vers. Zo tonen we ook waardering voor het werk van de boer.”    

Het idee van de winkel als ontmoetingsplek trokken ze deze zomer verder door: ze openden een terras waar mensen iets konden komen drinken. Nelis zou met zijn horeca-ervaring graag in de toekomst het nog uitbreiden met een wijnbar aan de winkel.

"Een toekomstig project is een wijnbar aan onze winkel. Ook dat past in het idee van een ontmoetingsplek. Sociale cohesie is vandaag de dag zo belangrijk, wij willen daar graag aan bijdragen.”
Rs21483 Huis Van De Zaailing 14 Lpr © Sophie Nuytten

Bron: Dit portret verscheen eerder in ons vakblad Bio Actief

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.