In het Huis van De Zaailing maak je kennis met bio en de buurt.
Twee dingen staan centraal bij het Huis van De Zaailing: versheid en ontmoeting. Naast een verkooppunt voor biologische groenten van eigen veld en lokale producten is de buurtwinkel in Etikhove ook een plek voor buurtbewoners om samen te komen. Winkelier Nelis: "Sociale cohesie is vandaag de dag zo belangrijk, wij willen daar graag aan bijdragen.”
Het verhaal van het Huis van De Zaailing begint eigenlijk in 2019, wanneer Katrien Dobbelaere bioboerderij de Zaailing opstart, samen met vriend Nelis Schiettecatte. Op de boerderij openden ze een veldwinkel die vandaag nog altijd bestaat. Daarnaast speelden we met het idee om groentepakketten aan te bieden. We zochten een depot. Mijn neef bood ons een ruimte aan in een pand dat nog van mijn grootvader was geweest, in het centrum van Etikhove. En toen vroegen we ons af of we daar niet even goed een winkel konden openen. Zo ging de bal aan het rollen.”
Sinds 2021 heeft Etikhove dus weer een biologische buurtwinkel in Etikhove. Nelis baat de winkel uit met Marie Lambert, een vaste klant van de veldwinkel. “Marie kent alle producten en kan klanten goed informeren. Ik durf wel eens tegen een klant zeggen dat Marie een bepaald product heel goed vindt.” (lacht)
Nelis: "Voor ons brood werken we samen met een biodynamische bakkerij. We bieden graag ruimte aan kleinere, lokale producenten.”
Een biologische buurtwinkel
Het aanbod in het Huis van De Zaailing is voornamelijk biologisch en afgestemd op vraag van de klant. Nelis: “Onze groenten komen grotendeels van onze eigen boerderij, al kopen we de teelten die we zelf niet doen extra aan. De rest van ons assortiment wordt voor een groot deel bepaald door onze klanten. Zo hadden we in het begin weinig gluten- of lactosevrije artikelen, maar weten we intussen dat daar veel vraag naar is in de winkel.”
Daarnaast vindt Nelis het fijn om lokale leveranciers te ondersteunen. “Voor ons brood werken we o.a. samen met een man die jarenlang een biodynamische bakkerij in Antwerpen had en die toevallig in Etikhove woont, maar ook met een jonge bakkerin uit Ronse. We bieden graag ruimte aan kleinere, lokale producenten.”
Nelis: "We mikken niet alleen op klanten die komen voor bio, maar ook op mensen uit de buurt."
Een ontmoetingsplek
Naast een biologische winkel, is het Huis van de Zaailing ook een ontmoetingsplek voor klanten en boeren uit de buurt. Nelis: “We mikken niet alleen op klanten die komen voor bio, maar ook op mensen uit de buurt. Dat vraagt een laagdrempelige aanpak. Als mensen een keer binnenspringen voor kaas, dan komen ze een volgende keer misschien terug voor nog andere producten. We willen ook een ontmoetingsplek zijn voor dorpsbewoners. Op dat vlak is het een voordeel dat ik van hier afkomstig ben en veel mensen ken."
De laagdrempeligheid van het Huis van Zaailing voel je bij het binnenkomen in de winkel. Marie: “We kozen voor een gezellige, toegankelijke sfeer. En met onze serre hebben we ook een blikvanger.” In het midden van de winkel staat een kleine serre met daarin de verse groenten. Nelis: “Door onze groenten daarin te koelen, blijven ze langer vers. Zo tonen we ook waardering voor het werk van de boer.”
Het idee van de winkel als ontmoetingsplek trokken ze deze zomer verder door: ze openden een terras waar mensen iets konden komen drinken. Nelis zou met zijn horeca-ervaring graag in de toekomst het nog uitbreiden met een wijnbar aan de winkel.
"Een toekomstig project is een wijnbar aan onze winkel. Ook dat past in het idee van een ontmoetingsplek. Sociale cohesie is vandaag de dag zo belangrijk, wij willen daar graag aan bijdragen.”
Bron: Dit portret verscheen eerder in ons vakblad Bio Actief