Vogels die leven in de buurt van biovelden, blijken vitaler dan de rest

31.08.2022
Rs10245 Cn Kobe Van Looveren Bio Award2012 5505 Lpr
Veranderingen in het gedrag van vogels worden zelfs bij zeer kleine doses pesticiden waargenomen - Foto: bioboerderij De Kollebloem  

Uit het onderzoek, dat zich toespitste op een landbouwgebied van 450 vierkante kilometer in de Franse regio Deux-Sèvres blijkt dat vogels die in de buurt van biologische velden leven vitaler zijn dan vogels die leven te midden van een conventioneel landbouwlandschap. "Veranderingen in het gedrag van vogels worden zelfs bij zeer kleine doses pesticiden waargenomen. We zouden het in veel andere omgevingen in Frankrijk kunnen doen, waardoor we kunnen zeggen of deze blootstelling ook gevaarlijk kan zijn voor mensen".


Wetenschappers van het laboratorium van Chizé (CNRS) werken in dat grote Franse gebied, met maar liefst 435 boerderijen, al meer dan 30 jaar samen met de boeren en inventariseren voor alle akkers welke soorten bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en in welke hoeveelheden. Daardoor kan de blootstelling van vogels aan pesticiden er in reële omstandigheden worden waargenomen. De studie werd eind mei gepubliceerd in Agriculture, Ecosystems & Environment

“In onze regio hebben we 300 verschillende pesticidemoleculen geïdentificeerd,” vertelt Vincent Bretagnolle van het CNRS, “We kunnen niet nagaan welke moleculen de schade aanrichten, maar we meten het echte effect van blootstelling aan een cocktail van pesticiden.”

Vogels met apathisch gedrag

De onderzoekers plaatsten netten om de vogels kort te vangen, zodat ze enkele eenvoudige tests konden uitvoeren. Ze bepaalden tien hagen in het midden van biologische velden en tien hagen in een conventioneel landschap. "Ontsnappingspogingen, agressie, pikken en noodoproepen bij de … waren allemaal hoger bij vogels gevangen in biologisch beheerde heggen,” vertelt Jérôme Moreau van de universiteit van Bourgogne en hoofdauteur van de studie. “De vogels uit de conventionele landschappen vertoonden meer apathisch gedrag.”

Een vroeg waarschuwingssignaal

Zo'n duidelijke waarneming verraste de onderzoekers zelf. “We hebben te maken met zeer lage doses pesticiden," merkt Vincent Bretagnolle op. “Veel van hen behoren tot migrerende soorten, die slechts drie maanden worden blootgesteld. Ik had niet verwacht bij alle soorten en bij vrijwel alle parameters een verschil te vinden. Dit toont aan dat het een systemisch probleem is, gekoppeld aan het milieu.”

Jérôme Moreau meent dat onze gevleugelde metgezellen een "vroeg waarschuwingssignaal" kunnen zijn voor de achteruitgang van het milieu in landbouwgebieden. Veranderingen in het gedrag van vogels worden zelfs bij zeer kleine doses pesticiden waargenomen. Het is derhalve een zeer gevoelige indicator. "Het gedrag van vogels meten, zoals wij deden, is vrij eenvoudig. We zouden het in veel andere omgevingen in Frankrijk kunnen doen, waardoor we zouden kunnen zeggen of deze ook gevaarlijk kunnen zijn voor mensen".

Meer info: Lees het volledige artikel Les oiseaux des champs bio se portent mieux que ceux des champs pesticidés via Reporterre.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.