Nieuw rapport belicht voordelen van bio voor onze biodiversiteit.

16.08.2021
20210816 Rapport Ifoam Biodiversiteit
Foto: Astrid Agemans bij Kristof Moyaert
In categorie

Dat biolandbouw een krachtig instrument is voor het aanpakken van de teloorgang van onze biodiversiteit blijkt nog maar eens uit een nieuw rapport van IFOAM Organics Europe. “De biodiversiteitsvoordelen van bio zijn een gevolg van de agro-ecologische praktijken die door biologische landbouwers worden toegepast om productieproblemen op te lossen zonder gebruik te maken van synthetische meststoffen, onkruidverdelgers en de meeste pesticiden en fungiciden."


Een nieuw rapport van IFOAM Organics Europe belicht de voordelen van de biologische landbouw voor het behoud én de verbetering van de biodiversiteit in Europa. Het rapport beveelt de Europese lidstaten aan om de ecoregelingen in hun strategische plannen voor het gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid (GLB) ten volle te benutten ten behoeve van biologische landbouwers.

Nicolas Lampkin, hoofdauteur van het rapport, stelt dat de Europese Commissie bij het opstellen van de strategische plannen voor het Europees landbouwbeleid ook een alomvattende beoordeling moet maken van de wijze waarop nationale regeringen de biodiversiteitsdoelstellingen zullen ondersteunen via betalingen voor biologische landbouw en extra agro- milieu-klimaatbetalingen.” 

Biologische praktijken

Bruce Pearce, van Fearann Consulting, voegt daaraan toe: "De positieve effecten van biologische landbouw op de biodiversiteit in Europa zijn door heel wat studies aangetoond. De biodiversiteitsvoordelen die de biologische landbouw oplevert, zijn een gevolg van de praktijken die volgens de biologische regels verboden zijn, zoals het gebruik van synthetische meststoffen, onkruidverdelgers en de meeste pesticiden en fungiciden, net als de agro-ecologische praktijken die door biologische landbouwers worden toegepast om productieproblemen op te lossen zonder gebruik te maken van deze middelen."

Eric Gall, beleidsmanager van IFOAM Organics Europe, verklaart: "Door de biologische landbouw te ondersteunen in hun strategische plannen, beschikken de lidstaten over een krachtig instrument om ervoor te zorgen dat hun nationaal landbouwbeleid een begin maakt met de ineenstorting van onze biodiversiteit, die al tientallen jaren een realiteit is op het Europese platteland, aan te pakken.

Conventionele landbouwers moeten worden gestimuleerd om over te schakelen op biologische landbouw, en biologische landbouwers moeten naar behoren worden beloond voor de collectieve goederen die zij leveren door kwaliteitsvoeding te produceren en tegelijk de natuur te beschermen.

"Op biologische akkers ligt het aantal gewassen en soorten wilde planten hoger. Ook het bodemleven, insecten en vogels profiteren van de biologische productiemethode."

Bewezen voordelen

De resultaten uit het rapport ondersteunen de verklaring van het EU-actieplan dat biologische landbouw gemiddeld 30% meer biodiversiteit oplevert:

  • Op biologische akkers ligt de agrodiversiteit (gecultiveerde soorten) hoger en in biologische akkerranden verbetert de soortenrijkdom aan wilde planten. De grootste verschillen (van 20 tot 95% meer soorten) worden opgemeten in de velden.
  • Ook het bodemleven, populaties van insecten en vogels profiteren van de biologische productiemethode. Het aantal soorten insecten ligt gemiddeld 23% hoger en het aantal soorten bestuivers tot 30% hoger.

  • Voor graslanden hebben de studies meer beperkte voordelen aangetoond voor de microbiële biodiversiteit van planten en bodems in blijvend grasland, waar niet-biologisch beheer doorgaans ook minder intensief is. In tijdelijke graslanden heeft het gebruik van organisch materiaal een duidelijk positief effect op het bodemleven.

  • In de tuinbouw wordt binnen de velden een grotere diversiteit aan gecultiveerde groenten en fruit gevonden, maar ook in de onderbouw van de fruitbomen vinden insectenetende vogels meer voedsel.

  • Enkele studies in mediterrane olijf- en wijnstoksystemen tonen de positieve landschapseffecten van biologische systemen aan. 

Meer steun voor de biologische landbouw is volgens het rapport een slim instrument van het overheidsbeleid om ervoor te zorgen dat het volgende Europese landbouwbeleid (GLB) bijdraagt tot de Europese Green Deal en tot de doelstellingen inzake ‘biodiversiteit’, ‘van boer tot bord’ en ‘natuurbescherming’, maar ook aan de vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, meststoffen en antibiotica".

Bron: www.organicseurope.bio

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.