Waar haal ik de meest verse seizoensgroenten, fruit of bloemen?

06.02.2024
Rs21811 16 Lpr
(c) Astrid Agemans bij CSA 't Schaaphof in Deinze
In categorie

Het antwoord is vrij simpel: op een CSA-veld! Dit is het startschot om je in te schrijven voor een aandeel of pakket bij een biologische zelfoogstboerderij. Veel korte keten boeren organiseren op dit moment een infomoment om kennis te maken met hun veld en werking. 

Vind een bioboer bij je in de buurt en ga voor een jaar lang lekkere lokale groenten, fruit maar ook zuivel, eieren, vlees of zelfs bloemen!


Rs19619 Img 1765 Hpr © Astrid Agemans

Oogst je eigen groenten en fruit! 

Bij CSA (Community Supported Argiculture) beleef je het reilen en zeilen van biologische landbouw van dichtbij en krijg je de kans je eigen groenten of fruit zelf te oogsten. Je eet volgens de seizoenen en wordt door bioboeren begeleid in wanneer, wat en hoeveel je mag oogsten voor je gezin. Wie lid wordt van een CSA-boerderij, koopt eigenlijk een soort oogstaandeel van het veld. In ruil krijg je een jaar lang lekkere, verse en gezonde producten! 

Geniet van een pakket boordevol vitamientjes

Geen tijd om te oogsten? Bij verschillende biologische boerderijen kan je een abonnement nemen, goed voor een (twee)wekelijks groente- en/of fruitpakket. Vaak kan je kiezen uit verschillende formules, bijvoorbeeld een familiepakket of een klein pakket. Het assortiment is altijd seizoensgebonden, en bevat vaak ook bijzondere soorten vergeten groenten. Ook bieden sommige boeren producten aan van collega-biobedrijven, zoals vlees of brood, zodat je met een volledige boodschappentas naar huis gaat. Ophalen kan vaak bij de boer op het veld maar ook bij een ophaalpunt in de buurt. Het abonnement betaal je op voorhand zodat de bioboer zeker is van zijn afzet en jij zeker bent van elke week een tas vol biolekkers!  

Rs21815 20 © Astrid Agemans

Interesse?

Bezoek onze BIOPUNTENGIDS en vind een CSA-veld, pakketboer of afhaalpunt in jouw buurt! 

In onze KALENDER vind je ook infomomenten bij verschillende biobedrijven om kennis te maken met de boeren en een bezoek te brengen aan het veld.

Groene vingers?

Gaat je groene hart sneller kloppen van al deze praat over heerlijke en verse biologische groenten en wil je zelf graag de handen uit de mouwen steken? Bekijk onze vacatures eens of schrijf je in als seizoensarbeider voor een biologisch landbouwbedrijf. Wie weet noemen we je binnenkort wel een bioboer!

Rs19599 Img 1218 Hpr 1 © Astrid Agemans
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.