Portret - Viva Vega: Biologische gerechten uit het vuistje

16.04.2018
20180416 Bmn Viva Vega
Foto: Astrid Agemans
In categorie

Tino Don Porto Carero serveert met zijn foodtrucks onder de naam 'Loving Hut Express' plantaardige én biologische maaltijden uit het vuistje. "Bio en vegan gaan voor ons samen." 


Voor de hype

Zaakvoerder Tino Don Porto Carero is al meer dan 10 jaar actief met de plantaardige keuken. Hij studeerde Vegan Gourmet Cuisine in New York. In 2006 startte hij een eenmanszaak om catering voor groepen te doen en freelance te koken. Niet veel later ontmoette hij tijdens een reis naar Thailand ook zijn huidige vrouw Nuni. Zij leerde hem alles over de Thaise keuken.

Tino: "Ik werkte eerst als onthaalmedewerker bij het Oost-Westcentrum, gaf kookworkshops en heb me tussen 2002 en 2006 verder bekwaamd in het buitenland. Na verloop van tijd had ik meer nood aan stabiliteit en in 2011 beslisten mijn vrouw en ik om met een foodtruck te beginnen.”

Foodtrucks zijn keukens op wielen die een origineel concept aanbieden. Hoe origineler, hoe beter. Je vindt de foodtrucks onder de naam 'Loving Hut Express' op hun vaste standplaatsen in Antwerpen, Brussel en Gentbrugge. 

Tino: “Sinds 2014, toen foodtrucks echt een hype werden, gaat het voor ons in stijgende lijn. We hebben twee trucks, onze menukaart ligt min of meer vast en we hebben zes vaste standplaatsen. Mensen kunnen ons boeken voor feesten en van mei tot september vind je ons op een aantal evenementen en festivals.”

“Zoveel mogelijk bio is de bedoeling. Ik geloof in de filosofie erachter en ben overtuigd om daar ten volle voor te gaan."

Bio en vegan

Tijdens de wintermaanden, wanneer de food trucks minder tijd in beslag nemen, organiseren ze met hun bedrijf 'Viva Vega' ook workshops en kooklessen. Tino werkt momenteel voor ongeveer 80% met ingrediënten uit de biologische landbouw: “Zoveel mogelijk bio is de bedoeling. Ik geloof in de filosofie erachter en ben overtuigd om daar ten volle voor te gaan. Dat is wel nodig. Wie niet overtuigd is, vindt het in de praktijk te lastig en te duur, ook al is bio zijn prijs waard. We kopen onze bio-ingrediënten voornamelijk aan via de groothandelaars. Waar mogelijk kiezen we voor de Belgische producten. Zo hebben we nu ook al Belgische quinoa." 

Waarom dan toch niet volledig biologisch? Tino: “We willen bewijzen dat plantaardige voeding ook lekker kan zijn. Ik bied bepaalde vegan burgers en gyros aan die voor mij voldoen qua smaak en structuur, maar die dus niet gecertificeerd zijn. Vind ik een gelijkaardig bioproduct en verschilt de prijs niet te veel, dan wil ik daar zeker stappen in zetten. Alleen ontbreekt het me momenteel aan tijd om op zoek te gaan naar alternatieven of om samen te zitten met biologische producenten.”

De link tussen bio en vegan was vroeger sterker volgens Tino. “Wie vegetarische alternatieven zocht, kon die alleen vinden in natuurvoedingswinkels. Nu heeft elke supermarkt een aanbod, maar dat is niet altijd bio. Zelf vinden we dat het samengaat, maar voor steeds meer mensen is dat niet vanzelfsprekend.”

“Bio en vegan horen vanzelfsprekend samen voor ons."


20180416_BMN_VivaVega_foto2.jpg#asset:87080:centeredColumnHeaderImage

Foto: De foodtrucks 'Loving Hut Express' vind je in drie Vlaamse steden. © Astrid Agemans

Meer dan lekker eten

Tino: "Viva Vega is geen restaurant, we bieden streetfood aan en dat heeft zo zijn beperking op vlak van prijs. We moeten onze prijzen scherp en concurrentieel houden. Na 5 jaar kunnen we bepaalde producten mogelijk wel verhogen in prijs. Onze marge zit nu goed, maar het is een precair evenwicht." 

Sinds 2013 voldoen wij, bovenop het Europees biolabel, ook aan alle voorwaarden van het lastenboek voor het Belgische Biogarantielabel. Dat label vraagt extra aandacht voor een eerlijke prijs, zorg voor water, energie, transport, verpakking en afval... 

Tino: “We hebben even gewacht om die stap te zetten. We wilden eerst zeker zijn dat we de kosten die eraan verbonden waren konden dragen. Intussen kunnen we zeggen dat de kosten zichzelf terugverdienen. Het label is absoluut een meerwaarde. Dankzij die certificatie hebben we al verschillende opdrachten gekregen.”

Kiezen voor duurzaamheid is voor Tino een levensstijl: "Ons menu passen we deels aan de seizoenen aan, al werken we ook met bewaargroenten. We trekken duurzaamheid ook door naar andere aspecten in ons bedrijf. Zo gaan we binnenkort sweaters en T-shirts laten maken die ethisch en ecologisch verantwoord zijn. Soms laten we onze hoge normen wat varen omwille van praktische beslommeringen. Zo is leeggoed voor drank in een foodtruck niet haalbaar, maar we serveren onder andere Oxfam frisdrank of 3 Wilgen biosap." 

De 'Loving Hut Express' food trucks vind je in drie Vlaamse steden en vanaf begin mei op festivals en evenementen:  

  • Maandag: Keizerinlaan, Brussel, van 12 tot 14.30 uur
  • Dinsdag: Draakplaats, Antwerp, van 12 tot 14 uur en van 16 tot 21 uur; Dansaertstraat, Brussel, van 12 tot 14.30 uur en van 16.30 tot 21 uur
  • Woensdag: Jean Reyplein, Brussel, van 12 tot 14.30 uur
  • Donderdag: De Punt, Gentbrugge, van 12 tot 13.45 uur en van 16.30 tot 21.00 uur 
  • Vrijdag: Draakplaats, Antwerp, van 12 tot 14 uur en van 16 tot 21 uur; 

Meer info op www.vivavega.be 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.