Portret de Natuurbron: “Zelfzorg in tijden van corona”

05.05.2020
20200505 Hoofdfoto Natuurbron
Foto en video: Wim Van Lee, Kwestion. 

Bij de Natuurbron, op de grens tussen Heide en Kalmthout, is het anders winkelen sinds corona. Kristien en haar man Wim openen hun biologische buurtwinkel voortaan met halve dagen in plaats van volledige. Zo houden ze voldoende tijd om voor hun jonge kinderen te zorgen. Wim: “Onze klanten tonen veel begrip en zijn flexibel, dat is geweldig!”


Al meteen na de krokusvakantie werd het druk. Kristien Soffers kan gelukkig rekenen op de hulp van haar man Wim. Die is fotograaf, maar springt voorlopig dagelijks bij in de biowinkel. Kristien: “We vroegen ons af: is dat een corona-effect? We kregen bijvoorbeeld veel vragen over voeding om de weerstand te versterken. Onze klanten begonnen zelfs al wat te hamsteren, waar ze normaal 2 stuks van nemen kochten ze er nu 5.” 

Dan ging ons land in lockdown light en kregen ze veel nieuwe klanten over de vloer die het te druk vonden in de supermarkten. Wim: “Iedereen heeft het nieuws over corona op een ander ritme binnengekregen. Die eerste dag waren er nog mensen niet of nauwelijks op de hoogte van de maatregelen. We hadden enkel nog tijd om mensen bedienen, er was geen tijd meer om rekken aan te vullen, advies te geven… Dat ritme bleek niet haalbaar. Op den duur werk je jezelf tegen.”

Bekijk de video

WINKELKARRETJES 

Om de nodige aanpassingen te doen sluiten ze hun winkel voor een korte periode. Wim: “We moesten veel improviseren. Bouwmarkten waren gesloten. Aan onze kassa hebben we een groot plexiglas geplaatst. We hebben het systeem van winkelkarretjes uit de supermarkt overgenomen. Omdat onze winkel te klein is om elkaar te kruisen hebben we éénrichtingsverkeer ingevoerd. Om ruimte te creëren hebben we zelfs onze toonbank in twee gezaagd.”

Het sociale contact is net waarom zij graag in de winkel staan. Kristien: “Vandaag zag ik dat twee klanten in gesprek waren en een derde niet voorbij kon met zijn winkelkar. Ik vind het jammer dat ik dan moet ingrijpen, want wij willen graag een ontmoetingsplek zijn.” 

Wim: “Ik hoor van klanten dat ze meer nieuwe producten ontdekken en kopen, omdat ze langer over het traject doen. Iedereen blijft heel beleefd, niemand steekt een ander voorbij. Dat wederzijds respect is fijn.” 

Kristien: "Sommige veranderingen bevallen zo goed dat we ons afvragen of we ze in de toekomst niet gaan behouden."

TOEKOMSTGERICHT

Na een korte sluiting is de winkel opnieuw halve dagen geopend. Dat is een hele verbetering. Kristien: “Zelfs als de scholen terug openen en Gloria (4,5 jaar) en Warre (8 jaar) elke dag kunnen gaan, ben ik nog niet geneigd om alles terug te veranderen. We hebben de tijd nodig om de rekken aan te vullen. We kunnen onze halftijdse verkoopster Sandra niet vragen om dat plots in avondshift te komen doen. Ook leveren we aan huis bij ouderen of zieken die niet in de winkel geraken, maar ook bij zorgverleners met onregelmatige uren …”

Bovendien is het een kans om te optimaliseren voor de toekomst. Kristien: “Sommige veranderingen bevallen zo goed dat we ons afvragen of we ze in de toekomst niet gaan behouden. Onze bedieningstoog voor brood en kaas hebben we anders ingericht. Het brood versnijden we nu ’s ochtends al vooraf zodat klanten die gewoon kunnen meenemen. Afgelopen weken moest ik vaak uit mijn comfortzone stappen. Onlangs heb ik voor het eerst een nieuwsbrief naar mijn klanten gestuurd, iets wat ik al lang van plan was.”

Wim: "We kunnen een breder cliënteel bereiken als we ons in de gekste bochten wringen, maar we hebben dat niet nodig. Onze vaste klanten tonen veel begrip en zijn flexibel, dat is geweldig!"
20200505 Sfeerfoto Natuurbron

ZELFZORG

Wim: “Haalbaarheid is voor ons belangrijker dan een hogere omzet halen. We zouden een breder cliënteel kunnen bereiken als we ons in de gekste bochten wringen om langer open te zijn, maar dat hebben we niet nodig. Onze vaste klanten tonen veel begrip en zijn flexibel, dat is geweldig!”

Kristien: “Soms speelt die onzekerheid wel op, dat je denkt van moet ik nu meer doen. Dat ander gevoel overheerst. Willen we dit op een langere termijn volhouden, dan moeten we voor onszelf grenzen afbakenen. Als je zegt we bijten nog even op onze tanden, hoe lang trek je dat dan? We zijn nu zeven weken ver, en hoe corona zal evolueren valt moeilijk te voorspellen.”

De Natuurbron, elke dag geopend van 10 tot 14 uur, sluitingsdagen op woensdag en zondag. Check Facebook of www.natuurbron.be voor de laatste info. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.