Davy Agten is nieuwe bioboer in CSA Vlinderveld

20.11.2018
20181121 Vlinderveld Davy Agten
Foto: De Landgenoten - TuRostro Fotografie — bij Vlinderveld CSA

Davy Agten is de nieuwe bioboer in zelfoogsttuin CSA Vlinderveld in Zemst. Van het Vlinderveld opnieuw een levendig landbouwbedrijf maken dat de gemeenschap betrekt en zorg draagt voor de natuur, is Davy's ambitie. 


Zijn interesse voor permacultuur en passie voor kleinschalige, duurzame landbouw, zette Davy, een 36-jarige IT-er uit Mechelen, ertoe aan om in 2017 een landbouwcursus te volgen bij het NAC. Hij liep stage bij een aantal bioboeren en hielp een mede-student bij de opstart van een biobedrijf in Meise. Toen hij de oproep zag voor de grond van de zelfoogstboerderij CSA het Vlinderveld moest hij niet lang twijfelen: “Ik was klaar om een eigen landbouwbedrijf op te starten. Dat het vrijgekomen veld van De Landgenoten op fietsafstand van mijn thuis ligt, heeft de doorslag gegeven om mij kandidaat te stellen."

Zelf oogsten, afhalen, op de markt

Het perceel van 1,3 hectaren is nu ingezaaid met grasklaver, een groenbemester die de bodem verrijkt. In 2019 wil ik op het veld opnieuw 50 à 100 verschillende soorten groenten, fruit, kruiden en doorlevende planten hebben staan.” Ambitieuze plannen? “Ik voel me enorm gesteund door mijn vrouw Nicky, zij zal me helpen bij de praktische organisatie van dit alles.”

Voor de afzet van de bioproducten mikt hij op zelfoogst door de klant, een afhaalpunt voor groentepakketten en verkoop op markten.

Hij wil het project ook een educatieve functie geven met mee-tuinieren, geleide wandelingen, een ‘probeertuintje’ voor kinderen, een oogstfeest en een picknick.

Gedragen door de gemeenschap

Dat de grond eigendom is en blijft van coöperatie De Landgenoten, is voor Davy een groot voordeel. “Zonder De Landgenoten was het financieel niet haalbaar om zo'n stuk land te beheren of te kopen. Bovendien is het fijn om weten dat de hele gemeenschap heeft bijgedragen om deze grond ter beschikking te stellen aan een bioboer.”

Hoe kan jij helpen? 
Koop een aandeel van De Landgenoten of doe een gift en maak samen met ons duurzame landbouw in heel Vlaanderen mogelijk.

www.delandgenoten.be
www.vlinderveld.be

Bron: De Landgenoten en Het Nieuwsblad

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.