CSA-boerderijen organiseren Open Velddag

04.09.2018
20180903 Csa Enterra Boerencompagnie
Foto: Intvis fotografie, voor Boerencompagnie, Enterra

Ontdek een CSA-boerderij in je buurt tijdens de gezamenlijke Open Velddag van zondag 16 september. Weet jij waarom 'community supported agriculture' staat voor een gezonde landbouw voor betrokken burgers?


Snel groeiend

CSA of 'community supported agriculture' is een win-win situatie voor de boer en de consument. Burgers kunnen, met weinig of geen tussenschakels, zelf gezonde en verse producten oogsten of als pakket afhalen. De lokale CSA-boer verdient een eerlijk inkomen voor zijn harde werk. 

Het is het snelst groeiend landbouwmodel in Vlaanderen. In 2017 waren er al meer dan 7.500 deelnemers aangesloten bij meer dan 40 verschillende CSA-boerderijen in Vlaanderen en Brussel, met nog een 10-tal in de stijgers! Samen bewerken ze een oppervlakte van ongeveer 100 hectare.

Op vraag van gemeentes en burgers

“Dikwijls ontstaan nieuwe CSA-boerderijen vanuit het initiatief van de boer, maar soms ook vanuit de vraag van een groep burgers. De laatste jaren stellen ook gemeenten soms zelf grond ter beschikking om een boerderij op te starten,” vertelt Jen Nold. Zij is van het CSA-netwerk en boerin bij ‘De Witte Beek’. “Gemeentes hebben interesse omdat de boerderijen de lokale economie en de sociale coherentie van hun gemeenschap versterken. We hebben een positief landbouwverhaal met toekomst: gezond, sociaal en rendabel.”

Voorbeelden:’t Lekkerland is een burgerinitiatief. Gemeentes hebben onder ander meegewerkt aan Biopluktuin (Oostende), Goedinge (Gent) en ‘De Werve Hoef’ (Wijnegem vanaf 2019). In Eeklo is CSA De Moeiakker opgestart en de eerste oogst is voorzien in voorjaar 2019.

20180903_CSA-witte-beek_kind.jpg#asset:100239:centeredColumnHeaderImageFoto CSA De Witte Beek

Hoe werkt CSA? 

Als consument betaal je een oogstaandeel aan de boer en in ruil krijg je een jaar lang lekkere, verse en gezonde producten. Daardoor heeft de boer(in) een vast inkomen. Je draagt tegelijk ook verantwoordelijkheid. Valt de oogst goed mee, dan geniet je daar rechtstreeks van. Valt er iets tegen, dan draag je mee dat risico. Door zijn ecologische manier van werken, zorgt de CSA-boer bovendien voor jouw gezondheid én voor de gezondheid van het milieu en de bodem.

20180903_CSA-aardbei_gezonde_plukveld.jpg#asset:100233:centeredColumnHeaderImageFoto CSA Het Gezonde Plukveld

Zelf oogsten of afhalen? 

Meestal betekent CSA dat je zelf gaat oogsten, meestal zijn dat groenten of soms zelfs bloemen. Sommige CSA-boeren zetten een pakket klaar bij de boerderij of een afhaalpunt. Deze CSA-formule met afhalen bestaat voor groenten, maar ook al met zuivel, vlees en bloem gemalen van lokaal geteelde granen.

Is CSA steeds biologisch? 

Het grootste deel van de CSA-boeren zijn gecertificeerd biologisch, maar niet allemaal. Het is ook mogelijk dat de CSA-boer ‘in omschakeling naar bio’ is: hij krijgt al controle voor bio, maar is nog niet gecertificeerd. De CSA-boer investeert veel in een vruchtbare bodem, door gewasrotatie, organische bemesting en sterke gewassen.

20180903_CSA-deplantentrekker.jpg#asset:100232Foto CSA De Plantentrekker

Wist-je-datjes: 

• In België ging de eerste CSA in 2007 van start, dat was ‘Het Open Veld’ in Leuven. In 2009 volgde het Wijveld nabij Gent en werd ook het CSA-netwerk opgericht.

• De meeste CSA-boerderijen vind je rond de steden Antwerpen, Leuven, Gent.

• Heel wat CSA-boeren zijn mensen zonder landbouwachtergrond, waaronder ook veel vrouwen, die vaak kiezen voor CSA omwille van de sociale contacten. Er zijn ook traditionele boeren die omschakelen omdat ze hier meer toekomst in zien: CSA Rawijs (ex-azaleateler) en CSA Groentegenot (ex-vleesteler). 

20180903_CSA-groentehart_pompoen.jpg#asset:100235:centeredColumnHeaderImagePompoenenoogst bij CSA groentehart

Praktisch:

De CSA-boerderijen openen hun deuren op 16 september van 13u tot 17u. De openvelddagen van deelnemende boerderijen zijn te vinden via Facebook.

Meer info over CSA? Raadpleeg de vernieuwde website www.csa-netwerk.be voor een overzicht van alle CSA-boerderijen. 

Schermafbeelding-2018-09-04-om-11.16.19.png#asset:100222:centeredColumnHeaderImage


Beeld: Intvis fotografie en CSA Netwerk. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.