Laat onze varkens en kippen niet stikken
BioForum vreest dat de Vlaamse stikstofaanpak de doodsteek wordt voor de biologische varkens- en pluimveehouderij. De oplossing die de Vlaamse overheid voorstelt, dure ammoniakemissie-arme stallen, zijn bij voorbaat zinloos omdat de biologische regels erop hameren dat dieren naar buiten moeten kunnen. En dat terwijl de biologische landbouw niet de schuldige is. Daarom schreef BioForum-directeur Lieve Vercauteren dit opiniestuk in de Standaard.
Er ligt een nieuw scenario op tafel ligt om de Vlaamse stikstofproblematiek aan te pakken. Boeren met varkens en pluimvee zouden tegen 2030 hun stikstofuitstoot met 60 procent moeten terugbrengen, tenzij de dieren in dure ammoniakemissie-arme stallen (AEA) zitten. Deze emissiereductie komt boven op een eerder vastgelegde reductie van 10 procent in het Luchtbeleidsplan.
Minder dieren
In het opiniestuk dat je vandaag in de Standaard kan lezen, legt Lieve Vercauteren uit waarom ammoniakemissie-arme stallen haast onmogelijk zijn in de biologische landbouw: "Allereerst werkt zo’n luchtwasser alleen maar optimaal als je de stallen hermetisch dichthoudt. Omdat de biologische regels zeggen dat dieren naar buiten moeten kunnen en de stal dus openingen moet bevatten, is die investering bij voorbaat zinloos. De overheid lijkt niet te beseffen dat een investering in AEA-stallen alleen rendabel kan zijn als een landbouwer méér dieren houdt.
Daarnaast hamert de biowetgeving erop om dieren genoeg ruimte te geven in de stal, terwijl men in AEA-stallen de beschikbare oppervlakte per dier zo beperkt mogelijk wil houden. Was dierenwelzijn geen prioriteit voor deze Vlaamse regering?"
Samenhang zoek
Biologische landbouw is niet het probleem, maar bioboeren zullen er wel de grootste slachtoffers van zijn. Nochtans kan bio vanuit zijn systeembenadering een belangrijke partner zijn in het tegengaan van klimaatverandering, water- en bodemverontreiniging, verlies van biodiversiteit en landschap … Dat betekent geen nuluitstoot – dieren stoten nu eenmaal stikstof uit – maar houdt wel rekening met de impact op milieu en omgeving.
Het volledige opiniestuk kan je gratis lezen in De Standaard (vooraf registreren met je e-mailadres is wel noodzakelijk.)