Granennetwerk van Brouwerij 3 Fonteinen wint BioVLAM-award

23.09.2022
Rs21420 Bio Bruist 47 Lpr 3Fonteinen
Foto: Sophie Nuytten voor BioForum
In categorie

Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel wordt bekroond met de BioVLAM-award 2022 voor haar inspanningen om een Pajots granennetwerk te lanceren van 100% lokaal geteelde, biologische granen om in haar lambik te verwerken. Ook stimuleert het graanboeren om om te schakelen naar bio. 


Voor de BioVLAM 2022 gingen de Vlaamse biosector en VLAM opnieuw op zoek naar bio-ondernemers die hun bedrijf met veel passie innoveren en duurzamer maken. Er kwamen dit jaar twaalf inschrijvingen van biologisch gecertificeerde bedrijven binnen. 

In juli selecteerde de vakjury vijf genomineerden die allen uitblinken met hun mooi project! Vervolgens ging de jury bij deze vijf biobedrijven op bezoek en beoordeelde hen op passie voor bio, innovatie en duurzaamheid. Elk project is waardevol en divers: zelfplukboerderij Rawijs in Lochristi wordt echt gedragen door zijn ruim 100 coöperanten spelen, Bio-Planet zette een granennetwerk van boer tot brood neer, kaasmakerij De Zuivelarij in Berlare vond een culinaire oplossing om hun smaakvolle melkwei een langer leven te geven, Vitaetom in Zwijndrecht teelt een grote diversiteit aan biologische groenten en fruit in de serre...

Rs21420 Bio Bruist 47 Lpr

Pajots granennetwerk

Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel wordt bekroond met de BioVLAM 2022 voor haar inspanningen om een Pajots granennetwerk te lanceren van 100% lokaal geteelde, biologische granen om in haar lambik te verwerken.Het project begon met bio en niet-biograantelers maar sinds 2020 zijn er alleen bioboeren mee bezig. 

De jury was vooral overtuigd door de introductie van een hernieuwd, lokaal en circulair model voor granenteelt in het Pajottenland en omstreken. Als onmiddellijk effect van dit project krijgen de deelnemende biograantelers meer veerkracht, ze krijgen een correcte prijs voor hun teelten en telen in goede verstandhouding met de verwerker.

Brouwerij 3 Fonteinen wordt het komende jaar een fiere ambassadeur voor de biosector. Zaakvoerder Werner Van Obberghen van Brouwerij 3 Fonteinen ontving de award uit handen van Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het Departement Landbouw: “We zijn ontzettend vereerd met de BioVLAM, maar de prijs is vooral voor alle bioboeren waarmee we zo goed samenwerken en die soms tegen beter weten in koppig verder doen met biolandbouw. We zijn een lambikbrouwerij, dus gaan we er zeker een lekkere geuze op drinken!” 

De eerste ‘biologische lambiek’ moet wel nog op de markt komen. Het merendeel van de biologische lambiek op basis van lokaal geteeld biograan zal pas ten vroegste in 2024 beschikbaar zijn. Traditionele lambiek heeft veel tijd nodig om te rijpen en te gisten. 

Bron: persbericht VLAM

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.