5 Genomineerden voor Bio-VLAM award 2022

27.06.2022
Bio Vlam Award2022

Dit najaar wordt voor de tweede keer een bioVLAM-award uitgereikt, een initiatief van VLAM in samenwerking met de biosector. Vijf innovatieve projecten werden genomineerd: Bio-Planet, Brouwerij 3 Fonteinen, De Zuivelarij, Rawijs en Vitaetom. Eén van hen wordt op 23 september, tijdens de eerste EU Organic Day, gekozen als de volgende bio-ambassadeur van Vlaanderen.


Vanaf maart konden alle Vlaamse biogecertificeerde bedrijven zich inschrijven voor de tweede editie van de BioVLAM. Daarmee gaan VLAM en de Vlaamse biosector op zoek naar gepassioneerde ondernemers die innovatief met bio aan de slag gaan: het kan gaan om een teelt-technische vernieuwing, de vermarkting van een nieuw product, een sociaal of ecologisch concept ...

De jury brengt deze zomer een bezoek aan de vijf genomineerden: Bio-Planet, Brouwerij 3 Fonteinen, De Zuivelarij, Rawijs en Vitaetom. In september wordt één laureaat aangeduid, die de BioVLAM 2022 overhandigd krijgt op 23 september, de EU Organic Day. 

Van burgercoöperatie tot lokaal granennetwerk 

De vijf biobedrijven zijn terecht fier op hun nominatie: 

  • Bio-Planet heeft in het voorjaar van 2021 met vier bio-akkerbouwers, bloemmolen Molens van Oudenaarde en bakkerij l’Atelier du Pain een keten opgezet voor Belgische biologische baktarwe. Jan Van Holsbeke, Business Unit Manager Bio-Planet: “We zijn heel blij met onze nominatie omdat deze bevestigt dat we met dit project zijn geslaagd in ons doel. Onze klanten meer tarwebrood van eigen bodem aanbieden én een positieve beweging in gang zetten voor de ontplooiing van de Belgische biobaktarwesector." 
  • Het granennetwerk van Brouwerij 3 Fonteinen heeft als doel om een hernieuwd, lokaal en circulair model te introduceren voor het Pajottenland en omstreken. Werner Van Obberghen, zaakvoerder: "Wij zijn uiteraard vereerd met deze nominatie! We zien het als een erkenning voor het project rond het Pajots Granennetwerk waarvan de ontwikkeling bijna vijf jaar geleden startte. Het was onze overtuiging om onze lambik en geuze, streekproducten van de Zennevallei en het Pajottenland, opnieuw te brouwen met ingrediënten uit onzen hof. Ondertussen telt het netwerk tien biologische telers en zetten we in op de teelt en de vermeerdering van oude landrassen (tarwe, gerst en hop)."
     
  • Bij De Zuivelarij gaan ze altijd op zoek naar eigen culinaire oplossingen om hun smaakvolle kaaswei te valoriseren en binnenkort brengen ze een weibrood op de markt dat zal verdeeld worden in enkele winkels van Bio-Planet.David De Coster, zaakvoerder: “Wei is nog heel waardevol. We zijn het enkel beginnen weggooien vanuit de luxe die we ons als maatschappij dachten te kunnen permitteren. Ondertussen weten we beter. We zijn heel blij met de nominatie en willen graag de laureaat van de BioVLAM maar vooral de laureaat van de kaaswei worden. Want we hebben ook nog andere oplossingen dan weibrood in de pijplijn zitten.” 
  • Het verhaal van Rawijs is er eentje van sociale innovatie, kennisinnovatie en – zoals ze het zelf noemen – do-it-yourselfinnovatie. Hun coöperatieve vennootschap werd opgericht vanuit burgers – deelnemers en zij hebben CSA mee op de kaart gezet in Vlaanderen. Alex Floré: "Onze coöperatie van burgers biedt grondloze boeren de mogelijkheid om als meewerkend vennoot dan toch hun eigen landbouwdroom te kunnen waarmaken onder de vleugels van Rawijs. Samenwerken werkt.”
  • Vitaetom teelt een grote diversiteit aan producten. Hun splinternieuwe serre van 9500m² werd voorzien van de modernste zaken op gebied van telen én op gebied van energiebesparing. Koen Van Hauteghem – zaakvoerder: “Deze nominatie is een zeer mooie erkenning. Dit is een beloning voor onze inspanningen om op een duurzame manier verse biologische groenten lokaal te telen en toegankelijk te maken voor een breed publiek."

Bron: VLAM

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.