5 Genomineerden voor BIOVLAM award

21.05.2021
Biovlam Laureaten
Foto: VLAM

In het najaar wordt voor het eerst een BIOVLAM award uitgereikt. Vijf innovatieve biobedrijven zijn genomineerd: Abinda, Bel'Orta, bioboer Mark, La Vie est Belle en het Netwerk Vitale Rassen. Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits juicht dit initiatief toe: “Deze eerste BIOVLAM award zet innovatieve bio-projecten in de bloemetjes en toont opportuniteiten die bio in Vlaanderen te bieden heeft."


Deze award is een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM en zet gepassioneerde bio-ondernemers met oog voor innovatie en duurzaamheid in de kijker. Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits juicht dit initiatief toe: “Deze eerste BIOVLAM award zet niet alleen een aantal innovatieve bio-projecten in de bloemetjes, dit initiatief toont ook de opportuniteiten en de groeimarge die bio in Vlaanderen te bieden heeft. Zowel voor onze landbouwers, maar ook voor andere schakels in de keten liggen er kansen in bio.”

De jury gaat binnenkort langs bij de 5 genomineerden. In september wordt de winnaar bekend gemaakt. 

De vijf biobedrijven zijn fier op hun nominatie: 

  • Mark Van Hove, bioboer uit Bekkevoort innoveert in de lokale teelt van zoete aardappel: '"Het doet ons enorm veel deugd dat onze inspanningen om duurzaam en innovatief te werken gewaardeerd worden."
  • Astrid Dossche, zaakvoerder bij Abinda, zet zich in voor tofuproductie van lokale soja. Astrid: "We gebruiken okara (sojavezels), een bijproduct van de tofuproductie in een zusterbedrijf. Okara bevat nog heel wat eiwitten en natuurlijk vezels, en is daarom uitermate geschikt om toegevoegd te worden aan vleesvervangers. Een mooie stap naar een circulaire economie."
  • Bel'Orta ontwikkelde het EARTH-concept voor groenten en fruit in omschakeling naar bio. Glenn Sebreghts - Divisiehoofd Marketing & Externe Communicatie: "We willen onze directe klanten bijstaan in de verkoop, eindconsumenten op een laagdrempelige manier informeren én onze producenten die de stap richting bio zetten optimaal ondersteunen."
  • La Vie est Belle, innovatie in eiwitrijke, vegetarische maaltijden. Matthias Blanckaert – zaakvoerder: "Deze nominatie is een zeer mooie erkenning. Niet alleen omdat dit het bio-ketenverhaal van onze inzending onderschrijft, maar vooral ook door het geloof dat dit legt in de lekkere en eerlijke voeding die wij produceren."
  • Netwerk Vitale Rassen vzw, een samenwerking tussen verschillende bioboeren-vermeerderaars die werken aan diversiteit van hun gewassen. "Wij zijn met z'n allen heel erg vereerd dat we bij de vijf genomineerden zijn! Dat is een mooie beloning voor onze inspanningen, maar ook goed nieuws voor het verhaal van onze biologische zaden, dat hierdoor weer wat aandacht krijgt."

Bron: VLAM

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.