Een zalig biofeest? Snuister in onze beste tips!

17.12.2020
Pexels Photo Sfeerbeeld Biofeest Canva
Foto: sfeerbeeld Pexels
In categorie

Dit eindejaar wordt anders, maar we maken het gezellig. Meer dan ooit koken we lokaal en bio. Met deze tips heb je alles in huis om er een verrukkelijk feestmaal van te maken en onder de kerstboom ligt dit jaar ook wat bijzonders…  Geniet van de feesten en laat het smaken!  


Verwenontbijt

All I want for Christmas is… een verwenontbijt op de dag voor Kerstmis. Tijdens het eindejaar vind je in het bio-assortiment veel bijzondere broodjes. Biobakker De Trog bakt brioche in de vorm van een kerstster, biologische kerststol met een vulling van marsepein en fruit… Pur Pain in Lokeren bakt kaneelbroodjes en biedt feestpakketten aan. Je hoeft natuurlijk niet op Kerstmis te wachten op een kerstbrood, zelf biobrood bakken van biologische spelt of tarwebloem is ook leuk. Er zijn nog Belgische molenaars (onder andere de Flietermolen) die hun bloem malen van lokale granen. 

Bio Kerstol Detrog © De Trog

Hapjesfestijn

Geen zin in chipkes of zoute stengels als aperitief? Maak dan chips van tempeh en serveer er een hartige groentedip bij. Zo zet je meteen de toon van de avond. 

Voor originele hapjes met kaas kan je terecht bij de biologische kaasmakers: frietjes van haloumi-kaas door Berloumi, hartige geitenkaaswafeltjes door de Volle Maan en grissini met geitenkaas-tapenade van Karditsel. Hun recepten zijn al even veelzijdig als de vele soorten biokaas van koe, schaap of geit die je in de biowinkel kan vinden.

Al even lekker en veelzijdig zijn deze hapjes waarvoor je in de biowinkel een uitgebreid aanbod vleesvervangers vindt die als basis kunnen dienen. Inspiratie nodig? Probeer de recepten van tofufritters met kruidensausje van de Hobbit of dumplings met tzatziki en rode kool door de Gentse start-up Davai of een toastje Faux Gras® de GAIA met vijg en speculoos. Het vegetarische alternatief van foie gras kan je misschien wel bekoren, dwang voederen is in bio sowieso verboden. 

Halloumi Fries Scaled © Berloumi

Feestelijk met vlees of veggie

Maak je een klassiek menu met wild, of gevulde kalkoen met kroketjes? In Vlaanderen worden biologische kalkoenen, kippen en parelhoenen gekweekt. Bij biologische veehouders kan je soms ook rechtstreeks een gourmetschotel bestellen. Reserveren kan onder andere bij De Groene boerderij, De Vierklaver, Het Bolhuis, gecertificeerde bioslagers, sommige biowinkels en BioPlanet. Naar het overzicht in de Biopunten. 

Gourmet kan je ook vegetarisch samenstellen en dat is superlekker. In de biowinkel vind je veel verse biogroenten om te grillen en ook vegetarische burgers, falafelballetjes, seitan, tofu …  La Vie est Belle heeft voor deze feestdagen zelfs een feestelijke gourmetbox en doos met mini-kroketten gelanceerd. 

En in ons glas? Schenk een frisse bio schuimwijn, cava of champagne voor een feestelijk gevoel, en ga verder met een karaktervolle biologische wijn of bier. Wat minder gekend is, ook alle sterke dranken voor een lekkere cocktail vind je in bio. Wie houdt van gin-tonic, kan de bio-variant eens proeven gemaakt met gin van Rademaecher of stokerij Vanderlinden. Zin in een verfrissend en origineel drankje zonder alcohol? El gusto Loco en Gimber serveren gezonde vervangers van zoete frisdranken die erg veelzijdig zijn om er mocktails mee te maken.  

La Vie Belle Vegan Gourmet © La vie est belle

Dessert 

Eerlijke chocolade en koffie – biologisch én fair trade - zijn ideaal om af te sluiten. Voor wie graag geniet van een ijsdessert, signaleren we dat er biologisch ijs bestaat van zowel koe- als geitenmelk. Je kan onder andere een kerstbuche bestellen bij de Trommelhoeve, IJsateljee, Ijs René, Niamo ijs, bij Bio-Planet en in de biowinkels.  

Heb je teveel eten gemaakt? Dit jaar mag je op kerstavond koken alsof het voor de hele familie is, de extra porties kan je dan geven aan wie het wat minder heeft. Inschrijven kan via www.iedereenvoedselbank.be en daar ontdek je voor welk gezin of alleenstaanden uit je buurt, je mee kan koken. 

Blommm Winterkransenclienvandeneynde 4 © Blommm, winterkrans

Wat onder de kerstboom? 

Iets lekkers uit eigen keuken doet het altijd goed om cadeau te geven. Bak bijvoorbeeld biologische koekjes, maak een originele confituur, chutney of een lekker drankje. Wie weinig tijd heeft, of aanleg voor misbaksels, kan in zijn lokale biowinkel ook een geschenkmand vol heerlijke bioproducten scoren. Iets lekkers geven, is geluk delen!

Zoek je iets originelers? Iets dat meer zegt ik-heb-erover-nagedacht? Doe je favoriet een plezier met een kookworkshop, een abonnement van de bioboer, een moestuinpakket met biologische zaden, een plukbon van de bloemenboer… Check het aanbod van bio in je buurt – tip: filter op soort biopunt - in onze online adressengids. 

Versier je tafel met een biologisch droogblommeke, bijvoorbeeld van Blommm of maak zelf een winterkrans met gedroogde bloemen. Meer aanbod droogbloemen.

Bron: eigen bericht

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.