Een zalig biofeest? Snuister in onze beste tips!
Dit eindejaar wordt anders, maar we maken het gezellig. Meer dan ooit koken we lokaal en bio. Met deze tips heb je alles in huis om er een verrukkelijk feestmaal van te maken en onder de kerstboom ligt dit jaar ook wat bijzonders… Geniet van de feesten en laat het smaken!
Verwenontbijt
All I want for Christmas is… een verwenontbijt op de dag voor Kerstmis. Tijdens het eindejaar vind je in het bio-assortiment veel bijzondere broodjes. Biobakker De Trog bakt brioche in de vorm van een kerstster, biologische kerststol met een vulling van marsepein en fruit… Pur Pain in Lokeren bakt kaneelbroodjes en biedt feestpakketten aan. Je hoeft natuurlijk niet op Kerstmis te wachten op een kerstbrood, zelf biobrood bakken van biologische spelt of tarwebloem is ook leuk. Er zijn nog Belgische molenaars (onder andere de Flietermolen) die hun bloem malen van lokale granen.
Hapjesfestijn
Geen zin in chipkes of zoute stengels als aperitief? Maak dan chips van tempeh en serveer er een hartige groentedip bij. Zo zet je meteen de toon van de avond.
Voor originele hapjes met kaas kan je terecht bij de biologische kaasmakers: frietjes van haloumi-kaas door Berloumi, hartige geitenkaaswafeltjes door de Volle Maan en grissini met geitenkaas-tapenade van Karditsel. Hun recepten zijn al even veelzijdig als de vele soorten biokaas van koe, schaap of geit die je in de biowinkel kan vinden.
Al even lekker en veelzijdig zijn deze hapjes waarvoor je in de biowinkel een uitgebreid aanbod vleesvervangers vindt die als basis kunnen dienen. Inspiratie nodig? Probeer de recepten van tofufritters met kruidensausje van de Hobbit of dumplings met tzatziki en rode kool door de Gentse start-up Davai of een toastje Faux Gras® de GAIA met vijg en speculoos. Het vegetarische alternatief van foie gras kan je misschien wel bekoren, dwang voederen is in bio sowieso verboden.
- Chips van tempeh met pikante-zoete dip (vegan)
- Halloumi-frietjes van Berloumi (vegetarisch)
- Spiesjes met kaas en gehakt (vlees)
- Meer feestelijke recepten
Feestelijk met vlees of veggie
Maak je een klassiek menu met wild, of gevulde kalkoen met kroketjes? In Vlaanderen worden biologische kalkoenen, kippen en parelhoenen gekweekt. Bij biologische veehouders kan je soms ook rechtstreeks een gourmetschotel bestellen. Reserveren kan onder andere bij De Groene boerderij, De Vierklaver, Het Bolhuis, gecertificeerde bioslagers, sommige biowinkels en BioPlanet. Naar het overzicht in de Biopunten.
Gourmet kan je ook vegetarisch samenstellen en dat is superlekker. In de biowinkel vind je veel verse biogroenten om te grillen en ook vegetarische burgers, falafelballetjes, seitan, tofu … La Vie est Belle heeft voor deze feestdagen zelfs een feestelijke gourmetbox en doos met mini-kroketten gelanceerd.
En in ons glas? Schenk een frisse bio schuimwijn, cava of champagne voor een feestelijk gevoel, en ga verder met een karaktervolle biologische wijn of bier. Wat minder gekend is, ook alle sterke dranken voor een lekkere cocktail vind je in bio. Wie houdt van gin-tonic, kan de bio-variant eens proeven gemaakt met gin van Rademaecher of stokerij Vanderlinden. Zin in een verfrissend en origineel drankje zonder alcohol? El gusto Loco en Gimber serveren gezonde vervangers van zoete frisdranken die erg veelzijdig zijn om er mocktails mee te maken.
- Aardappelsoep
- Geroosterde peer met geitenkaas en spek
- Geroosterde witloof met kabeljauw, pastinaak en kaaskoekje
- Warme kruidenwijn
- Meer feestelijke recepten
Dessert
Eerlijke chocolade en koffie – biologisch én fair trade - zijn ideaal om af te sluiten. Voor wie graag geniet van een ijsdessert, signaleren we dat er biologisch ijs bestaat van zowel koe- als geitenmelk. Je kan onder andere een kerstbuche bestellen bij de Trommelhoeve, IJsateljee, Ijs René, Niamo ijs, bij Bio-Planet en in de biowinkels.
Heb je teveel eten gemaakt? Dit jaar mag je op kerstavond koken alsof het voor de hele familie is, de extra porties kan je dan geven aan wie het wat minder heeft. Inschrijven kan via www.iedereenvoedselbank.be en daar ontdek je voor welk gezin of alleenstaanden uit je buurt, je mee kan koken.
- Crème brulée met koffie
- Panna cotta van geitenyoghurt met rabarbercompote
- Chocolademousse met roze peper
- Meer feestelijke recepten
Wat onder de kerstboom?
Iets lekkers uit eigen keuken doet het altijd goed om cadeau te geven. Bak bijvoorbeeld biologische koekjes, maak een originele confituur, chutney of een lekker drankje. Wie weinig tijd heeft, of aanleg voor misbaksels, kan in zijn lokale biowinkel ook een geschenkmand vol heerlijke bioproducten scoren. Iets lekkers geven, is geluk delen!
Zoek je iets originelers? Iets dat meer zegt ik-heb-erover-nagedacht? Doe je favoriet een plezier met een kookworkshop, een abonnement van de bioboer, een moestuinpakket met biologische zaden, een plukbon van de bloemenboer… Check het aanbod van bio in je buurt – tip: filter op soort biopunt - in onze online adressengids.
Versier je tafel met een biologisch droogblommeke, bijvoorbeeld van Blommm of maak zelf een winterkrans met gedroogde bloemen. Meer aanbod droogbloemen.
Bron: eigen bericht