Een februari zonder supermarkt? Ga de uitdaging aan met deze korte keten-initiatieven!

19.01.2023
Campagnebeeld Kinderen
Omschrijving. Foto: 
In categorie

Een maand lang niet naar de supermarkt gaan, maar in plaats daarvan eten kopen bij lokale handelaars en producenten. Dat is het uitgangspunt van ‘Februari Zonder Supermarkt’. De korte ketennetwerken en organisaties Boeren & Buren, Voedselteams, Linked.Farm, Wervel en BioForum bundelen in februari hun krachten om te wijzen op een gezond, eerlijk en duurzaam voedselsysteem met meer ambitie voor de korte keten.  


Ook in deze tijden is korte keten slim alternatief

"De supermarkt biedt het grote voordeel dat we veel producten op één plek vinden, maar helaas verliezen mensen zo wat de voeling met hun eten. Door wat vaker te kopen via de korte keten steun je rechtstreeks de lokale producenten en eet je op maat van de seizoenen,” stelt Wannes De Jonghe van Boeren & Buren, “Mensen beseffen vaak niet hoeveel initiatieven er vlak bij hun deur te vinden zijn, die ook nog eens betaalbaar zijn.” Volgens Testaankoop stegen de prijzen in de supermarkten in december tot 20%, een stijging die je bij de korte keten initiatieven veel minder ziet omdat er onder andere veel minder afhankelijkheid is van buitenlandse export.

"Boeren die werken in de korte keten investeren niet in schaalvergroting, maar in de diversiteit van hun producten. Een biologische of agro-ecologische werkwijze is een voor de hand liggende optie."
Campagnebeeld Vrouw1

4 goede redenen om te kiezen voor de korte keten

De campagne ‘Februari zonder supermarkt’ is een uitgelezen moment om kennis te maken met de initiatieven in jouw buurt. Ontdek vier goede redenen om niet enkel deze maand, maar ook tijdens de rest van het jaar te genieten van alles wat de korte keten te bieden heeft.  

1) Lokaal en duurzaam: Boeren die werken in de korte keten investeren niet in schaalvergroting, maar in de diversiteit van hun producten. Een agro-ecologische of biologische werkwijze die zorgzaam omgaat met de bodem, mens en dier is een voor de hand liggende optie. Zo eet jij producten die kraakvers van het veld komen op het ritme van de seizoenen. Dat verschil proef je!  

2) Minder verpakking & voedselverspilling: Door voor lokale voeding uit de korte keten te kiezen beperk je de kilometers die je voeding moet afleggen en zo ook je ecologische voetafdruk. Het helpt ook als je boodschappen zoveel mogelijk clustert om zo verplaatsingen uit te sparen. Het probleem van een voedselketen is dat hoe langer ze is, hoe meer kansen zich voordoen voor voedselverlies. Minder transport vergt ook minder energie voor bewaring en verpakking van producten. In elke schakel van de keten gaat er namelijk voedsel verloren. Leuk toch om voedselverspilling te bestrijden door juist te oogsten, te kopen of te bestellen wat je nodig hebt? 

3) Eerlijk loon voor (lokale) producent: Je kan er vanop aan dat de boer een veel groter deel van de koek krijgt. Want in de korte keten bepaalt de boer zelf de prijs en gaat er minder geld naar de tussenschakels. Want hoe goed een supermarkt met gigantische marketingbudgetten ook poneert lokaal en korte keten zijn, er is nog steeds geen enkele garantie dat de boer.in ook een faire prijs krijgt voor zijn/haar product. Iets claimen dat je niet kan bewijzen, het is een oude marketingtruc: ‘Probably the best … in the world!  

4. Leer de boer en zijn producten kennen Als je rechtstreeks bij de boer aankoopt, leer je hem of haar én de producten beter kennen. Veel boeren hebben niet liever dan dat je eens komt kijken op de boerderij, om in alle transparantie over het boerenleven te praten. En wedden dat je meer appreciatie krijgt voor het werk van de boer als je ervaart hoeveel tijd en energie er in het telen van zijn groenten, fruit en produceren van kaas, vlees… steekt. Bij de korte keten weet de consument wie zijn product gemaakt heeft én de producent weet waar zijn producten naartoe gaan, de relatie tussen beiden is rechtstreeks, vaak vertaald in direct contact.

Bio: vele vormen van korte ketenverkoop

Een maand niet in de wachtrij staan en terwijl lokale producenten steunen, genieten van duurzaam en vers voedsel? Een groot aandeel van de biologische boeren verkoopt via de korte keten en bio kent dan ook veel vormen van rechtstreekse verkoop. Op een biologisch verkooppunt verkopen bioboeren hun groenten, fruit, eieren, vlees… rechtstreeks aan hun klanten via abonnementen, hoevewinkels, via CSA of wekelijks op de markt. Vind de biologische verkooppunten in jouw buurt op Biopunten.be

De inspiratie voor deze challenge vonden de initatieven bij het Zwitserse En Vert et Contre Tout die in 2015 ‘Février sans Supermarché’ oprichtte. 

Over de andere partners:

  • Een “Buurderij”  is een vaste locatie van Boeren & Buren waar je wekelijks de producten die je op voorhand online bestelt, kan gaan ophalen. Je vindt er groenten, fruit, zuivel, vlees, ambachtelijke brood, honing, bier en vele andere lokaal bereide producten. Vind de Buurderij in jouw buurt en het bijpassend aanbod op boerenenburen.be.
  • Wervel is een beweging die vanuit verbinding werkt aan een gezond voedselsysteem. Eén van die concrete alternatieven zijn samenwinkels: winkels gedragen door een gemeenschap van burgers, waarbij er niet naar winst gestreefd wordt maar naar meer LEF: lokale, ecologische en faire producten. Kijk op www.wervel.be/samenwinkels voor meer info en een overzicht aan winkels.  

  • Linked.Farm is een coöperatief platform dat professionele IT tools aanbiedt aan de verschillende actoren in de korte keten om hen zo met elkaar te laten samenwerken op het vlak van distributie, logistiek, verkoop,... Op die manier hoopt Linked.Farm een grotere vraag te creëren voor korte keten producten en meer boeren de shift te laten doen naar dit alternatief verdienmodel. Meer info op www.linked.farm

  • Voedselteams verbindt en activeert burgers en boeren om samen een voedselsysteem op te bouwen dat eerlijk, gezond en duurzaam is van zaadje tot bord. Omdat daden meer zeggen dan woorden, proberen we het bestaande voedselsysteem te veranderen door ons koopgedrag. Daarom zorgen we ervoor dat onze leden rechtstreeks bij de producent hun voeding bestellen. Probeer het zelf: www.voedselteams.be/proefbestellingen
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.