De Kleine Theeboom: De natuur in een kopje

28.07.2022
Theeboom Hoofdbeeld
Volgens Cindy Bex van De Kleine Theeboom in Borgloon stamt haar liefde voor kruiden uit haar kindertijd. Foto: Sophie Nuytten voor BioForum
In categorie

Volgens Cindy Bex van De Kleine Theeboom in Borgloon stamt haar liefde voor kruiden uit haar kindertijd: “Mijn ouders namen ons vaak mee op wandelingen door de natuur en vertelden dan over de planten die we tegenkwamen.” Na een carrièreswitch als verpleegster kan Cindy nu bezig zijn met wat ze het allerliefste doet: thee samenstellen waarvan smaken en kleuren mooi in balans zijn en haar kennis doorgeven tijdens kruidenwandelingen. 


Toen ze gezondheidsklachten kreeg en merkte hoe kruiden haar hielpen, wilde Cindy Bex daar meer over te weten komen. “Ik heb toen een tweejarige opleiding herborist gevolgd, aangevuld met een jaar kruidenverwerking. Het kriebelde daarna om daar iets mee te doen.” Niet vanzelfsprekend voor iemand die het ondernemen niet heeft meegekregen van thuis, maar gelukkig kon ze terecht bij het Starterslabo in Genk. “Ze begeleiden startende ondernemers van aan de basis: een ondernemingsplan opstellen, financiële plannen maken, een marktonderzoek doen. Dat was voor mij een zeer grote steun.”

Gezellig en gezond

Tijdens dat traject bracht Cindy haar eigen biologische kruidenthee op de markt. “Mijn aanbod bestaat enerzijds uit gezelligheidsthee - of mooier gezegd 'tisanes' - en  anderzijds uit mijn zogenaamde wellnessthee die bij gezondheidsproblemen ondersteuning kan bieden. Ik spring met dat laatste wel heel voorzichtig om. Ik kijk altijd eerst naar het soort aandoening en vraag ook naar medicijnengebruik, want niet alles mag je zomaar combineren.” Daarnaast stelt ze specifieke kruidenthee samen op maat voor bedrijven, scholen, yogastudio’s enzovoort. Tot slot deelt ze haar kennis nog ruimer door kruidenwandelingen en workshops. 

"Mijn aanbod bestaat enerzijds uit gezelligheidsthee en anderzijds uit mijn zogenaamde wellnessthee die bij gezondheidsproblemen ondersteuning kan bieden."
Theeboom Sfeerbeeld1

Streekgebonden kruidentheetjes

Cindy koos van bij het begin voor biologisch geteelde kruiden en voor thee zonder toegevoegde aroma’s, omdat ze veel belang hecht aan biodiversiteit en gezondheid. Maar zich laten certificeren was een grotere stap. “Ik was bang van het prijskaartje. Maar toen overtuigde een andere bio-ondernemer me dat certificatie echt een meerwaarde was. Ik merk dat nu ook bij mijn klanten. De herkenbaarheid van het biologo in combinatie met mijn verhaal, lijkt hen sneller te overtuigen.”

Qua afzet mikt Cindy op verschillende kanalen en ze stelt ook kruidenthee samen met wilde planten en kruiden die groeien in eigen streek: “Ik heb een eigen winkeltje, maar sta ook op artisanale markten. Ik bied er onder meer mijn regionaal getinte kruidenthee aan, met bloesems en stukjes appel. En ook enkele streekproductenwinkels in Borgloon, St-Truiden en Bilzen hebben mijn thee in hun assortiment. Daarnaast bieden sommige gezondheidscoaches mijn thee aan in hun praktijk. Een interessant kanaal voor mij zijn de verpakkingsvrije winkels. Ik bied mijn kruidenthee immers ook los aan in bulk.”

"Ik heb veel moeten leren, maar 1 ding weet ik zeker: dit is waar ik mee bezig wil zijn.”  
Rs21164 Cindy Bex De Kleine Theeboom 04 Lpr

Dromen van meer

Een onderneming starten vanuit het niets is niet zo eenvoudig, en in het begin was vooral reglementering best een uitdaging. “Ik heb soms heel lang moeten zoeken naar antwoorden op vragen waarmee ik zat. Daarom help ik nu met veel plezier anderen verder. Ik vind samenwerking en verbinding sowieso cruciaal. Nog het liefst van al werk ik samen met andere lokale ondernemers die nog iets aan het opbouwen zijn. We kunnen elkaars steun zeker gebruiken.” 

Door met ondernemen bezig te zijn, weet Cindy ook dat ze het heel erg graag doet. “Ik ben enorm blij met de feedback van klanten. Ik heb veel moeten leren, maar 1 ding weet ik zeker: dit is waar ik mee bezig wil zijn.”  

Op www.dekleinetheeboom.be kan je in de webwinkel terecht voor een Kamillezoen, Bloesemmelange', de Perenvuurmelange en nog meer tot de verbeelding sprekende melanges.

Bron: vakblad Bio Actief

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.