Portret - Ambachtelijke stokerij Vanderlinden: "We stoken jenever en gin van lokale biogranen"

20.10.2020
20201020 Stokerij Vanderlinden Portret
Foto: Sophie Nuytten voor BioForum
In categorie

Hasselt staat alom bekend als dé jeneverstad. Niet verwonderlijk dat Olivier Vanderlinden zelf ook gepassioneerd geraakte door het stoken. Wie zijn biologische gin of jenever al geproefd heeft, is overtuigd door zijn smaak. Als ambachtsman werkt Olivier met lokale ingrediënten. "Mijn graan komt van lokale bioboeren en het malen gebeurt in de dorpsmolen van Stevoort."


Nadat Olivier Vanderlinden lid werd van de Confrérie van de Hasseltse Jenever zag hij hoe het stookambacht razendsnel leek te verdwijnen. Daarop kocht hij zelf een stookinstallatie. “Die staat op de plek waar mijn overgrootouders een boerderij hadden met kleinvee en een hoogstamboomgaard. Die boomgaard is er nog steeds en zal dit jaar ook biologisch gecertificeerd zijn.”

Olivier heeft een duidelijke visie: “Als ambachtsman werk ik met lokale ingrediënten en kies ik voor circulariteit. Mijn biologisch graan komt van lokale bioboeren, op maximum 20 kilometer. Het malen van het graan gebeurt in de dorpsmolen van Stevoort. Alleen de mout komt van verder in België, omdat het lokale aanbod ontbreekt.”

Modern en ambachtelijk

Olivier werkt niet uitsluitend biologisch, maar de keuze voor bio sluit wel perfect aan bij zijn oorspronkelijke doelstellingen. “Ik produceer nu biogin en -jenever, en denk er aan om ook biolikeur te stoken met fruit van mijn boomgaard. Als er biologische fruittelers zijn die na de laatste pluk nog fruit hebben hangen, mogen ze me dat altijd laten weten. Ik verwerk die reststromen graag tot sterke drank. Biowhisky is ook nog een optie, al moet dat drie jaar rijpen op vat. Ik ben eveneens aan het werken aan een klimaatneutrale stokerij, met zonneboilers en zonnepanelen.”

"Ik werk aan een klimaatneutrale stokerij, met zonneboilers en zonnepanelen.”
20201020 Stokerij Vanderlinden Sfeerbeeld

Bio voor zijn smaak

Wel was de keuze voor bio, administratief een uitdaging. Olivier: “Als stoker van sterke drank krijg je sowieso al erg veel controles. De biocontrole kwam daar nog eens bij. Ook vond ik het niet kunnen dat ik de geheimen van mijn receptuur moest prijsgeven, een biocontroleur kijkt of het volume aan ingrediënten dat binnenkomt overeenstemt met het volume aan drank. Maar intussen is daar een oplossing voor gevonden.”

De meerwaarde van het biolabel voor de sterkedrankliefhebber is de smaak die zo verschilt. “Doordat ik kleine batches van 300 liter maak, verschilt de smaak altijd lichtjes. Van mijn testpanel, dat op voorhand proeft, heb ik tot op heden alleen maar tevreden reacties gekregen. Ik vermeld ook duidelijk op mijn flessen dat de smaak per lot kan verschillen.” 

"Biologische fruittelers die na de laatste pluk nog fruit hebben, mogen me dat laten weten. Ik verwerk hun oogstoverschot graag tot sterke drank."
20201020 Stokerij Vanderlinden Collage1

Werken met oude recepturen

Het bio-assortiment van Vanderlinden is onder meer te vinden in Bio-Planet en (biologische) speciaalzaken, maar ook in zijn webshop of tijdens de boerenmarkt Merwt op 7 november in Hasselt. Bij het verkopen vindt hij het vooral belangrijk dat hij zijn verhaal kan vertellen. Dat is in het ene afzetkanaal al makkelijker dan het andere. “Voorlopig doe ik dit nog wel in bijberoep. Om ervan te kunnen leven moet mijn verkoop nog een stuk de hoogte in.”

Tot slot heeft Olivier nog één grote droom: “Ik droom ervan om nog oude recepturen te bemachtigen en daar mee aan de slag te gaan. Niet zo eenvoudig, want stokers nemen hun geheimen vaak mee in het graf.”

Ontdek hun biologische dranken op www.stokerijvanderlinden.be

Bron: Bio Actief, september 2020

20201020 Stokerij Vanderlinden Distilleervat
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.