Dit waren de zes meest gelezen artikels van 2019

12.12.2019
Bloemlezing 2019
Foto's van links naar rechts: Sophie Nuytten voor BioForum, Biovar, De Standaard; Jimmy Kets.
In categorie

Deze zes artikels uit onze nieuwsrubriek werden het afgelopen jaar het meest gelezen. Ze vertellen ons wat jullie bezig hield omtrent biologisch eten en drinken in 2019. Een bloemlezing!


 1. Primeur: grootste varkensstal
  Het jaar werd ingezet met een primeur: de eerste biggen werden geboren in de grootste volledig biologische varkensstal van België. De meningen waren verdeeld, maar allemaal even waardevol: lokaal varkensvlees in de supermarkt is een goede zaak, je kan beter enkel rechtstreeks vlees van een lokale bioboer kopen, vlees eten is helemaal niet nodig… Meer lezen.

 2. Boeren, klimaatbetogers en milieubeschermers
  Het afgelopen jaar kwamen honderdduizenden Belgen de straat op voor het klimaat. In een interview met De Standaard stelt BioForum-voorzitter Kurt Sannen dat de aandacht voor het klimaat en voor ongelijkheid de landbouw definitief kan veranderen. “Boeren, klimaatbetogers en natuurbeschermers kunnen samen zorgen voor een betere toekomst.” Meer lezen.

 3. Lokale bloemen voor Moederdag
  De biologische bloementelers vroegen ter gelegenheid van Moederdag aandacht voor lokale bloemen uit de volle grond. Daarmee geven ze de aftrap van het seizoen van de biobloemen. In een portret hield teler Lies een vurig pleidooi voor haar eerlijke bloemen "Mensen moeten beseffen dat bloemen nooit spotgoedkoop kunnen zijn als je de bloemenboer een eerlijke prijs betaalt." Meer lezen.

 4. Natuur & landbouw splitsen? Geen goed idee!
  Hoe moet de Vlaamse natuur er anno 2050 uitzien en welke rol is er weggelegd voor landbouw? Hoe kunnen we het verlies aan biodiversiteit, klimaatopwarming… het hoofd bieden? Het Natuurrapport zorgde voor inspiratie aan de hand van vier toekomstscenario’s. Samenwerken met de natuur is het enige scenario dat bijna over de hele lijn positief scoort! Meer lezen.

 5. CSA-boer is klaar voor de toekomst
  Met stip het meest gedeelde portret: Boer Bernd werkt volgens de principes van community supported agriculture (CSA). Hij levert wekelijks groentepakketten aan zijn betrokken klanten. Dat zijn ook zijn investeerders. Bernd: "Ik ben trots op een robuust bedrijf dat klaar is voor toekomstige generaties." Meer lezen.

 6. Europese petitie wil bijen én boeren redden
  In november werd het Europees burgerinitiatief Red Bijen en Boeren gelanceerd. Als dit initiatief tegen september 2020 één miljoen handtekeningen verzamelt, moeten de Europese instanties onderzoeken hoe ze de eisen kunnen inwilligen. Het doel is onder andere om het gebruik van chemisch-synthetische pesticiden tegen 2035 uit te faseren, boeren te ondersteunen naar een landbouw zonder pesticiden en zo de bijen en natuur te redden. Naar de petitie.
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.