Petitie: 1 miljoen handtekeningen om bijen én boeren te redden

25.11.2019
Petitie Bijen Boeren Kvl
Foto: Kobe van Looveren voor BioForum Vlaanderen

Sinds 2019 loopt de Europese petitie "Save Bees And Farmers". Die wil tegen 30 juni 2021 1 miljoen handtekeningen verzamelen, omdat Europa dan verplicht wordt om wetgevende initatieven rond dit thema te ondernemen. Teken jij ook?


Als we met dit initiatief tegen 30 juni 2021 1 miljoen handtekeningen verzamelen, moeten de Europese Commissie en het Europees Parlement onderzoeken of en hoe ze de eisen van de campagne in wetgeving kunnen omzetten. Jouw handtekening is daarom ontzettend belangrijk.

Bijen zijn broodnodig

Wetenschappers uit de hele wereld, verenigd onder IPBES, riepen eerder al op om het enorme biodiversiteitverlies ernstig te nemen en dringend actie te ondernemen. 'Ecosysteemdiensten zoals bestuiving en gewasbescherming staan steeds meer onder druk. Bijen en andere bestuivers zijn onmisbaar voor onze voedselproductie: twee derde van onze dagelijkse groenten en fruit zijn afhankelijk van de bestuiving door bijen en andere insecten.'

Met dit Europees Burgerinitiatief roept de beweging Voedsel Anders de Europese Commissie op om wetsvoorstellen in te dienen voor:

  1. De uitfasering van synthetische pesticiden tegen 2035: Tegen 2030 zou 80% van de synthetische pesticiden in de EU-landbouw verboden moeten zijn, te beginnen met de gevaarlijkste, om tegen 2035 100% vrij te zijn van synthetische pesticiden.
  2. Herstel van de biodiversiteit: De natuurlijke ecosystemen in landbouwgebieden moeten hersteld worden zodat landbouw en biodiversiteit hand in hand kunnen gaan.
  3. Steun voor boeren in de omschakeling: Het (Europese) landbouwbeleid moet hervormd worden door prioriteit te geven aan kleinschalige, gevarieerde en agro-ecologische landbouw.

1 miljoen handtekeningen

Onderteken hieronder het initiatief. Samen met onze 89 Europese partners zoeken we 1 miljoen handtekeningen.  Halen we die, dan moeten de Europese Commissie en het Europees Parlement onderzoeken of en hoe ze onze eisen in wetgeving kunnen omzetten.

Je kan je handtekening hieronder achterlaten of naar de website gaan. Omdat dit om een officieel Europees burgerinitiatief gaat, moet je ook informatie over geboorteplaats geven. Die persoonlijke gegevens zijn echt nodig! Op die manier wordt de authenticiteit van elke handtekening gewaarborgd. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.