Belgisch veredelingsbedrijf schakelt over op biologische zaden

12.06.2019
20190612 De Zonnekouter
Foto: Kobe Van Looveren voor BioForum
In categorie

Het zaadveredelingsbedrijf 'Maes Seeds' uit Kortrijk heeft beslist om zijn volledig zadenassortiment van groenten en kruiden om te schakelen naar biologische teelt. Zaakvoerder Francis Maes: "We willen een antwoord bieden op de groeiende vraag naar gezonde voeding."


100% omschakeling

Maes Seeds is het enige commercieel bedrijf in België dat gespecialiseerd is in het veredelen van vollegrondsgroenten. Zij bieden zowel zaadgoed voor professionele landbouwers als voor particuliere tuinders aan. Zaakvoerder Francis Maes: "Door onze decennia lange ervaring in de veredeling van zaden zijn wij erin geslaagd om hoog kwalitatieve en ziekte resistente zaden te ontwikkelen voor de markt van professionele tuinders. Door onze beslissing om onze productie volledig om te zetten naar biologische teelt, willen we een antwoord bieden op de groeiende vraag naar gezonde voeding. Het laat onze klanten toe om in te spelen op de marktvraag en de toegevoegde waarde te verhogen."

De omschakeling van hun zadenassortiment voor groenten en kruiden is ondertussen volledig opgestart. De eerste biologische variëteiten worden dit najaar op de markt gebracht. Vanaf 2020 zullen ook de andere variëteiten beschikbaar zijn. Specialiteiten zijn prei, peterselie, knolselder, groene selder, schorseneren, rucola, kervel, grondwitloof, bosui, knoflook, struikbonen en veldsla. Voor de kruiden zijn dat koriander, dille en basilicum. 

Waarom biozaden?

Biologische geteelde zaden zijn zaden die geteeld zijn zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest. In de biologische teelt wordt het onkruid met de hand verwijderd. Biozaden zijn ook gegarandeerd ggo-vrij en ze worden niet behandeld met schimmelwerende of kiemremmende middelen. 

Waar vind je die biologische zaden en planten? Zoek in onze biopunten naar winkels met zaden/plantgoed.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.