‘Aandacht voor het klimaat kan onze landbouw voorgoed veranderen’

11.02.2019
20190129 Destandaard Boerenkapot
Foto: De Standaard; Jimmy Kets

Boeren, klimaatbetogers en natuurbeschermers kunnen samen zorgen voor een betere toekomst voor ons allen. Dit weekend was Kurt Sannen, voorzitter van BioForum, aan het woord in De Standaard. "We staan op een cruciaal kruispunt. De aandacht voor het klimaat en voor ongelijkheid: het kan allemaal helpen om onze landbouw voorgoed te veranderen."


Natuur is een kans

Dit weekend ging de krant De Standaard tijdens het dubbelinterview ‘De boeren kapot, is dat wat we willen?’(enkel voor abonnees) in gesprek met Kurt Sannen - voorzitter van BioForum Vlaanderen en zelf biologisch veehouder - en Guy Depraetere, algemeen secretaris van het Algemeen Boerensyndicaat. Bioforum Vlaanderen staat achter de klimaatbetogers en engageert zich voor een klimaat- en natuurvriendelijke landbouw. 

Het lijkt vandaag alsof milieu en landbouw lijnrecht tegenover elkaar staan, nochtans horen een gezond milieu, een gezonde landbouw en voedzame voeding bij elkaar. Natuur zou geen bedreiging maar een kans voor landbouw moeten zijn. Sannen ziet een omslag in het denken: ‘Vroeger moesten boeren niets hebben van groen en nu zie ik dat er boeren zijn die de natuur als een kans zien om hun bedrijf te diversifiëren. Het beleid moet landbouwers dan wel de kans geven om bij te dragen aan de realisatie van natuur."

Kurt Sannen, bioboer en voorzitter BioForum: "Natuur zou geen bedreiging maar een kans voor landbouw moeten zijn."

Red het klimaat, eet beter vlees

Guy Depraetere heeft schrik dat de jongeren massaal stoppen met vlees eten. Kurt Sannen gelooft niet dat het vlees zal verdwijnen, want als kleinere landbouwbedrijven in de toekomst weer dichter bij de consument staan zien de mensen waarmee je als veehouder bezig bent. 

Sannen ziet veel heil in een kleinschalige landbouwmodel met een kleinere veestapel. Hij vindt dat studies die zeggen dat de veehouderij moet verminderen om het klimaat te redden, ons moeten wakker schudden. Sannen: "Ik hoor ook niet zeggen: 'Eet geen vlees', maar 'Eet minder vlees, en beter'. Dat gaat in tegen die heersende groei­logica. Mij interesseert het niet hoeveel dieren ik kweek, maar wat ik eraan overhoud. Wij boeren verdienen vermoedelijk maar een derde van wat de journalisten hier aan tafel verdienen. Dat moet anders."

"Ik hoor niet zeggen: 'Eet geen vlees', maar 'Eet minder vlees, en beter'"

Volgens Sannen moet er een vervolgdebat op die klimaatbetogingen komen waarbij het huidige op de export gerichte model ter discussie staat. "Moeten we echt goedkope kippen invoeren, en industrieel geteelde soja uit Brazilië, waar bossen worden gekapt en kleine boeren kapot gaan? Als we het klimaat willen redden, dan moeten we het geliberaliseerde groeimodel van de landbouw in vraag stellen. Als we daar mordicus aan vasthouden en alleen aan het einde van de keten wat morrelen, gaat het niet lukken,' vertelt Kurt Sannen. 

De biosector gelooft dat duurzame landbouw een belangrijke rol moet spelen in het behalen van de klimaatdoelen. De Europese koepel van biolandbouwers, IFOAM EU, gaat ervan uit dat de helft van de Europese landbouw bio kan zijn tegen 2030. "Het denken verandert, ook vanuit de natuurbeweging. We gaan op zoek naar raakpunten. We staan op een cruciaal kruispunt. De roep om eerlijke en duurzame landbouw, de aandacht voor het klimaat en voor ongelijkheid: het kan allemaal helpen om het accent voorgoed te veranderen," aldus Sannen. 

"Als we het klimaat willen redden, dan moeten we het geliberaliseerde groeimodel van onze landbouw in vraag stellen."

Bron: De Standaard

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.