Waarom Denemarken koploper is in bio…

27.07.2020
Ba48 Internationalesector Denemarken
Foto: Deens biolabel
In categorie

In Denemarken is bio al lang geen niche meer. De Denen kopen steeds meer biologische producten. In kantines, ziekenhuizen en crèches worden dagelijks 800.000 biologische maaltijden geserveerd. Als Denemarken die weg kan inslaan, dan wij ook. 


Als de Denen biologisch willen eten dan kopen ze hun producten voornamelijk in de supermarkten (41,2%) en discounters  (39,4%), maar ook online verkoop scoort goed met een aandeel van 13,5%. Vooral basisproducten zoals groenten en fruit, natuuryoghurt, wortelen, melk en eieren domineren de verkoop. 

Wie in Deense winkels op zoek gaat naar bio, moet niet alleen kijken naar het groene EU-logo, maar ook naar het label met de rode Ø. Dit door de Deense overheid gecertificeerde logo staat voor Økologisk. 

Waarom doet bio het zo goed in Denemarken? De ambities van de Deense overheid spelen een grote rol. Al sinds 1995 voorzien ze actieplannen. In 2012 legden ze zich als doel op om de oppervlakte biologische landbouwgrond te verdubbelen. Daar zijn ze intussen ook in geslaagd. En de regering in Kopenhagen zit niet stil: in 2019 lanceerden ze een nieuw actieplan. Tegen 2030 willen ze de consumptie van biologische etenswaren onder Denen verdubbelen.

"In Kopenhagen zijn 9 op 10 stadskeukens biologisch gecertificeerd."

Maaltijden in kantines, ziekenhuizen

Dagelijks worden er 800.000 biologische maaltijden geserveerd in kantines, ziekenhuizen en crèches. Alle publieke keukens kunnen – op vrijwillige basis – een bronzen, zilveren of gouden keurmerk krijgen. Brons wil zeggen dat de keuken 30-60 procent biologisch is, zilver is 60-90 procent biologisch en goud is 90-100 procent biologisch.

In Kopenhagen zijn 9 op 10 stadskeukens biologisch gecertificeerd. Toen de stad vorig jaar gastheer was voor een internationale bijeenkomst van burgemeesters, werd er dan ook een oproep gedaan voor gezondere, klimaatvriendelijkere biologische voeding in openbare instellingen wereldwijd. Het Deense voorbeeld helpt bij het realiseren van de Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. 

"Deense consumenten hebben veel vertrouwen in de manier waarop producten door een staatsagentschap gratis worden gecontroleerd, van boer tot supermarkt.”
20200727 Denemarken Label

Gratis controle van boer tot bord

De samenwerking tussen de overheid en de biologische sector heeft een belangrijke rol gespeeld in het succes van bio in Denemarken. 

Dat bevestigt ook Pernille Bundgård, internationaal marketingdirecteur bij Organic Denmark, de sectororganisatie van de Deense biowereld. " Sinds de introductie van het rode Ø-label in 1990 hebben de opeenvolgende Deense regeringen een positieve kijk op bioproducten. Ze hebben de ontwikkeling van bio ondersteund met onder meer financiering voor onderzoeks- en marketingcampagnes. Deense consumenten hebben veel vertrouwen in de manier waarop producten door een staatsagentschap gratis worden gecontroleerd, van boer tot supermarkt.”

“Aarstiderne is een groot Deens biobedrijf dat wekelijks 30 à 40.000 biologische maaltijdboxen verdeelt.”

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn staat hoog op de agenda in Denemarken. Veel Denen kiezen steeds meer voor plantaardige voeding en minder dierlijke producten. Dat is onder meer ingegeven door de sterke overtuiging dat veehouderij mee verantwoordelijk is voor de opwarming van het klimaat. Dat valt ook te zien aan de verkoop van plantaardige melk, zoals soja- of havermelk. Die steeg met 22 procent in 2019, terwijl de verkoop van koemelk maar met 7 procent toenam. Qua volume ligt de verkoop van koemelk wel nog twaalf keer hoger.

Maaltijdboxen

Tot slot nog een inspirerend voorbeeld: Aarstiderne is een groot Deens biobedrijf dat groenten en andere producten in de vorm van pakketten verkoopt. Het systeem is vergelijkbaar met dat van het Nederlandse bedrijf HelloFresh, dat ook in Vlaanderen levert. Zo’n maaltijdbox bevat alle ingrediënten voor een 3-tal maaltijden. 

Het productiebedrijf zelf bestaat uit 700 ha, waarvan 300 ha bosgebied. In 1996 schakelde het bedrijf om naar de biologische teelt. Momenteel verdeelt Aarstiderne 30 à 40.000 biologische maaltijdboxen per week. In een proeftuin testen ze nieuwe rassen en soorten uit. Chefs en boeren ontmoeten er elkaar en beslissen welke gewassen of variëteiten geteeld zullen worden en in de boxen terecht komen.

Als Denemarken die weg kan inslaan, dan wij ook.

Bron: Bio Actief

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.