Voedingsdriehoek kijkt nu ook naar milieu
De uitgebreide voedingsdriehoek toont dat gezond doorgaans ook beter is voor de planeet. De biosector vindt het positief dat de voedingsdriehoek duurzaamheid propageert. Net als het Vlaams Instituut voor Gezond Leven pleiten we voor meer plantaardig, minder maar beter vlees én minder verspilling.
De voedingsdriehoek, waarin de aanbevelingen van de Vlaamse overheid over gezond eten zijn samengebald, is aangepast. Hij is vanaf nu uitgebreid met een milieucomponent. Iedere stap die voedsel aflegt heeft impact op het milieu. Er is grond en water voor nodig, er komen broeikasgassen bij vrij, en het heeft gevolgen voor de biodiversiteit, en de lucht-, water- en bodemkwaliteit. Door betere voedingskeuzes te maken kunnen we volgens het Vlaams Instituut voor Gezond Leven dubbele winst boeken: ‘Wat goed is voor je gezondheid, is doorgaans goed voor de planeet’, klinkt het.
Zeven hapklare tips
De consument krijgt zeven hapklare tips om voedingskeuzes te maken die goed zijn voor de gezondheid én voor de planeet. Zo is het zaak om vooral kraanwater te drinken, omdat dan de verpakkings- en transportimpact van flessenwater wegvalt, en om meer groenten en fruit te eten, bij voorkeur van het seizoen. Peulvruchten, volle granen en noten zouden vaker op het menu moeten staan en er wordt aangeraden om minder vlees te eten.
De biosector vindt het positief dat de voedingsdriehoek duurzaamheid vooropstelt. Duurzaamheid zit gebeiteld in de vier principes van de biologische landbouw: Gezondheid, Ecologie, Billijkheid en Zorg. Bio streeft expliciet naar een landbouwmethode die een gezonde voedselproductie mogelijk maakt, nu en in de toekomst. Voedselverspilling vermijden hoort daarbij. Lokaal én volgens het seizoen eten kan je met bio ook makkelijk combineren.
Minder maar beter
De omgekeerde voedingsdriehoek dateert van 2017. Nu ligt er een aangepaste versie voor waarin de milieu-impact van voeding geïntegreerd is. Wat blijkt? De aanbevelingen voor een gezond eetpatroon komen erg goed overeen met die voor een milieubewuste voeding. Zo scoort de algemene richtlijn om meer plantaardig voedsel te consumeren zowel goed voor gezondheid als voor milieu.
Dat pleidooi ondersteunt de biosector vanuit een logische, ecologische keuze: duurzame en diervriendelijkere melk of vlees vergt een beperkte, grondgebonden veehouderij. Ook herkauwers hebben hun plaats binnen dit circulair landbouwsysteem, want zij zetten gras om naar een eetbaar product en dat gras groeit vaak op land dat niet geschikt is voor andere landbouw.
In Vlaanderen zou zo'n veehouderij betekenen dat we fors minder, maar beter vlees en zuivelproducten produceren en consumeren. Vlees vormt dan een mooie aanvulling op een overwegend plantaardig dieet, maar zeker niet de hoofdmoot van ons dagelijkse bord. Daarom pleiten we dus voor minder, maar beter vlees, liefst rechtstreeks bij de bioboer aangekocht.
Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven/ eigen verslaggeving
Meer peulvruchten, minder lege calorieën
Uit de nieuwe voedingsdriehoek die gezondheid en milieu combineert, distilleert het Instituut Gezond Leven zeven tips.
- Drink vooral kraanwater.
- Eet meer groenten en fruit, bij voorkeur van het seizoen.
- Kies vaker voor peulvruchten, volle granen en noten.
- Eet minder vlees en verkies gevogelte, vis en eieren boven rood en bewerkt vlees.
- Eet en drink zo weinig mogelijk ‘lege’ calorieën zoals frisdrank, snacks en snoep.
- Vermijd voedselverspilling.
- Eet niet meer dan je lichaam nodig heeft.