Verser dan verse biogroenten en -fruit om af te halen in een handomdraai!

23.06.2022
Met een groenteabonnement krijg je wekelijks of tweewekelijks een pakket met groenten en/of fruit dat je oppikt op de boerderij of in een van de vele afhaalpunten. © De Wassende Maan - Met een groenteabonnement krijg je wekelijks of tweewekelijks een pakket met groenten en/of fruit dat je oppikt op de boerderij of in een van de vele afhaalpunten.
Foto: De Wassende Maan

Heb jij al een goed voornemen voor de zomer? Starten met een wekelijks groente- of fruitpakket vol lekkers van bij de bioboer? Sla, venkel, tomaatjes, kersen, bessen… en zoveel meer smaken nu op hun best. Je eet verser dan vers, de boer krijgt een eerlijke prijs, maar bovenal is eten wat de boer schaft ook gewoon leuk én afwisselend. 


Wie de korte keten genegen is en graag biologische groenten of fruit van dicht bij huis wil, kan deze zelf gaan oogsten bij een vrije zelfpluk of CSA-boerderij. Heb je minder tijd? Dan kan je ook een abonnement van de bioboer nemen. Je krijgt dan wekelijks of tweewekelijks een pakket met groenten en/of fruit dat je oppikt op de boerderij of in een van de vele afhaalpunten.

Doordat je een abonnement neemt en dus een vaste prijs per week betaalt, weten je lokale boeren op voorhand hoeveel monden ze moeten voeden en zijn ze zeker van hun afzet. Dat is zeker ook belangrijk in de zomermaanden, nu de oogst het grootst is! Je box is altijd seizoensgebonden, met bekende en minder bekende groenten en fruit van eigen oogst en vaak ook van enkele collega-boeren. De receptjes krijg je er gratis bij. We spraken met twee bedrijven: 

Jan Vanhuysse, De Wassende Maan: "Onze kopers verlangen meer keuzevrijheid, daarom zijn we gestart met een flexibele ‘plukbox’ waarvan abonnees de inhoud zelf kunnen samenstellen."

MEER KEUZEVRIJHEID

Bij De Wassende Maan in Deinze verdelen ze zowel boxen met een vaste als een flexibele samenstelling aan meer dan 1.250 gezinnen, verspreid over een netwerk van 50 afhaalpunten. Jan Vanhuysse: “We merken dat onze biologische kopers meer keuzevrijheid willen, daarom zijn we in januari ook gestart met een flexibele ‘plukbox’ waarvan onze abonnees de inhoud zelf kunnen samenstellen en aanvullen met bio-aankopen uit onze webshop.”

“Het blijft soms een uitdaging om onze abonnees heel het jaar door seizoensgebonden te laten eten,” zo vertelt Jan. “Vanaf april bestellen ze vooral groenten van onze eigen oogst, maar in de winter geraken ze weleens uitgekeken op onze vele soorten kolen en knolselder (lacht). Dan haken ze soms af. Op commercieel vlak kan je veel bedenken, maar uiteindelijk draait alles in functie van de klant. Het zal enkele jaren duren voordat we ons teeltplan hebben afgestemd op een meer flexibele aanpak. Zo zullen we mogelijks investeren in een grotere serre om al vroeger een sla van eigen kweek en tomaten te kunnen aanbieden.”

Ruben Segers, De Kollebloem: "Met een vast pakket krijg je wekelijks - zonder dat je erover moet nadenken - een grote diversiteit aan seizoengroenten geleverd."
De Kollebloem Groentepakket © Foto: De Kollebloem

VERTROUWEN OP HET SEIZOEN 

Op De Kollebloem in Sint-Lievens-Esse verdelen ze wekelijks zo’n 300 boxen met een vaste samenstelling aan ruim 200 gezinnen, verspreid over een netwerk van 20 afhaalpunten. Ruben Segers: “Sinds corona gaat ons aantal abonnees nog steeds in stijgende lijn. Sinds dit jaar is het volledige aanbod van onze hoevewinkel ook te bestellen via onze webshop. Zo kunnen onze klanten hun vaste groentepakket ook aanvullen met biologische droogwaren uit ons assortiment.” 

“Volgens mij is een vast pakket een positief verhaal op vele manieren. Wij selecteren voor jou de beste smaken van het seizoen. Hiervoor halen we zowel biodynamische groenten van ons eigen veld als van de collega-boeren bij De Vroente. Zo krijg je wekelijks - zonder dat je erover moet nadenken - een grote diversiteit aan seizoengroenten geleverd. Dit systeem geeft ons als boer zekerheid over onze afzet. We zijn ook dankbaar voor de band die we met onze klanten kunnen opbouwen. Als mensen blij verrast reageren omdat ze een nieuwe soort sla of onze paarse én witte aubergines ontdekken, dan doet dat ook deugd aan ons boerenhart.”   

Alle biologische groentepakketten of fruitpakketten en hun afhaalpunten vind je op de Biopunten.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.