UGent-student ontwikkelt robot voor onkruidbestrijding

05.05.2021
20210505 Ugent Thesisprijs
In categorie

Voor de ontwikkeling van een kleinschalige robot die kan wieden, zaaien of oogsten, heeft Rembrandt Perneel van de UGent de thesisprijs biologische landbouw en agro-ecologie gewonnen. “De arbeidsintensiviteit, zeker bij onkruidbestrijding, vormt voor kleine biobedrijven een grote uitdaging”, zegt Perneel.


Voor deze thesisprijs voor biologische landbouw en agro-ecologie beoordeelde een jury bestaande uit vertegenwoordigers van de biologische sector, de overheid en de kennisnetwerken NOBL en CCBT alle inzendingen onder andere op innovatie en relevantie voor de Vlaamse biolandbouwers. De winnaar is Rembrandt Perneel, masterstudent industriële wetenschappen, die een robot voor onkruidbestrijding ontwikkelde die kan ingezet worden op kleinschalige land- en tuinbouwbedrijven.

Rembrandt ging voor zijn thesis in gesprek met zes Community Supported Agriculture (CSA)-bedrijven bedrijven in België en Nederland. “Uit die gesprekken kwam al gauw aan het licht dat de arbeidsintensiteit bij onkruidbestrijding het grootst is. Bovendien verbouwen CSA-bedrijven veel verschillende gewassen waardoor de vraag naar handenarbeid groot is”, vertelt de masterstudent.

Perneel: "Mijn doel was de ontwikkeling van een betaalbare, multi-inzetbare robot die naast wieden gebruikt kan worden om te zaaien of te oogsten."

Robot voor wieden, zaaien of oogsten

Met al deze informatie in zijn achterhoofd ging hij aan de slag met het ontwerp. Zijn uiteindelijke doel was de ontwikkeling van een betaalbare, multi-inzetbare robot die naast wieden ook gebruikt kan worden om te zaaien of te oogsten én waarbij de boer het systeem kan aanpassen aan de noden van zijn bedrijf.

De jury vindt alvast dat de student in zijn opzet is geslaagd. “Met zijn robot speelt Rembrandt Perneel in op een reële nood en hij is de landbouwers ook blijven betrekken bij de ontwikkeling ervan. Bovendien heeft hij goed gelet op de kostprijs van het geheel waardoor deze innovatie heel veel kans heeft tot implementatie. Deze aspecten waren doorslaggevend om de prijs aan de UGent-student toe te kennen”, staat te lezen in het juryverslag.

Bron: Vilt.be

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.