Bioboeren recycleren afgedankte rolstoelen tot 'wiedbedden'

18.02.2020
20202 Rawijs Rolstoel Wiedbed Collage
Foto's van rolstoel tot landbouwmachine: Biopraktijk (links) en Astrid Agemans voor BioForum Vlaanderen (rechts).
In categorie

Bij zelfplukboerderij Rawijs in Lochristi heeft het personeel geen last meer van pijnlijke knieën na het onkruid wieden. Daar werkt men op zelfgemaakte wiedbedden van afgedankte elektrische rolstoelen. 'Beter voor rug, milieu en portemonnee,’ vertelt biologisch teler Alex Floré. 


Inspiratie uit het rusthuis

Heb je ooit al onkruid moeten wieden? Dan weet je meteen hoe zwaar dit werk is. Je zit constant op je knieën met een gebogen rug en op het einde van de dag kan je bijna niet meer bewegen. Voor biologische boeren is onkruid wieden een van de belangrijkste uitdagingen waar ze mee te maken hebben, want pesticiden en herbiciden zijn sowieso uit den boze. 

Tijdens een bezoek aan een rusthuis zag ik rolstoelen staan en dat bracht me op een idee, getuigt bioboer Alex Floré van zelfplukboerderij Rawijs in Lochristi. Ik heb daarna maanden zitten denken en knutselen aan een eigen wiedbed. Dat is een werktuig waarop een of twee mensen in liggende positie onkruid kunnen wieden. "Als je met een gewone roofingbrander onkruid verbrandt, dan moet je rekenen op een half uur per strook van 50 meter. Met onze zelfgemaakte machines duurt dat nog maar twee minuutjes. Het is daarenboven een stuk ergonomischer dan gehurkt of gebogen te moeten wieden’, zegt Floré.

202001 Rawijs Rolstoel Wiedbed 4

Beter voor de portemonnee 

Niet alleen voor je rug zijn de zelfgemaakte wiedbedden een zegen. Ook economisch scheelt het veel. “We hebben voor al het materiaal samen zo’n 500 euro betaald. Als je een wiedmachine zou kopen, moet je rekenen op een bedrag van 5.000 tot 7.000 euro.”

Vorige week kwamen een tiental biologische telers samen op Rawijs om ook met een zelfgemaakt wiedbed aan de slag te kunnen gaan. Dankzij de batterij van de elektrische rolstoel beweegt het wiedbed zich automatisch, milieuvriendelijk en geruisloos voort. ‘Veel aangenamer dan een lawaaierige en stinkende tractormotor’, zegt Carmen Landuyt, coördinator bij Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt (CCBT) die de 'Bricoleursweek' mee mogelijk heeft gemaakt. Zij helpen de landbouwers om autonomer te worden door zelf hun landbouwmachines te bouwen of aan te passen. 

Bron: VRT/eigen berichtgeving 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.