Pesticiden kosten het dubbele van wat ze opleveren, bevestigt studie

14.12.2021
Kempengoud Sfeerbeeld
Foto: biobedrijf Kempengoud, Kobe Van Looveren voor Bioforum
In categorie

Het onafhankelijke Franse onderzoeksbureau Basic vergeleek de kosten en baten gelinkt aan chemische pesticiden over heel Europa. Wat blijkt? De economische voordelen wegen helemaal niet op tegen alle kosten op vlak van milieu, gezondheid en biodiversiteit. Met een bedrag dat kleiner is dan de maatschappelijke kosten die verband houden met pesticiden zouden we het aantal bioboerderijen tegen 2030 kunnen verdrievoudigen. 


Volgens een nieuwe studie van het onafhankelijke Franse onderzoeksbureau 'Basic' worden de winsten die de sector jaarlijks maakt geschat op ongeveer 1 miljard euro. Deze winsten dekken volgens de onderzoekers de kosten van ruim 2,3 miljard euro niet die rechtstreeks door de gemeenschap worden gedragen. 

In een paar decennia heeft de landbouwwereld, met steun van de overheid, massaal geïnvesteerd in het gebruik van pesticiden. Terwijl de winsten van deze sector steeds meer in handen komen van enkele multinationals, wordt de samenleving elk jaar geconfronteerd met een aanzienlijke rekening om de kosten van het gebruik van chemische pesticiden te dekken. Maar zelfs die bedragen kunnen de onomkeerbare schade aan mens en milieu niet herstellen. 

"Een verdrievoudiging van het aantal biologische landbouwbedrijven tegen 2030 zou 1,85 miljard euro per jaar kosten - minder dan de jaarlijkse kosten voor de samenleving die verband houden met pesticiden."

Verdrievoudiging biologische landbouw

Daarentegen zijn gevarieerde agro-ecologische landbouwmodellen duurzamer gebleken. Terwijl de overgang naar deze systemen ook investeringen vereist, zullen deze kleiner en vooral duurzamer zijn. Een verdrievoudiging van het aantal biologische landbouwbedrijven tegen 2030 zou 1,85 miljard euro per jaar kosten - minder dan de jaarlijkse kosten voor de samenleving die verband houden met pesticiden, schreef de groep onderzoekers verbonden aan BASIC.

Onder de vorm van de Farm-to-fork strategie wordt er onderhandeld over de toekomst van de Europese landbouw en duurzame voedselsystemen. Europa wil het gebruik van pesticiden in Europa terugdringen met 50% tegen 2030 en Frankrijk, dat in 2022 het voorzitterschap van de EU overneemt, wil deze doelstelling halen tegen 2025. Ook België probeert hierin mee te gaan.

Vast staat dat de lidstaten in 2022 hun verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten kiezen tussen een duur, vervuilend model dat is geconcentreerd in de handen van een paar spelers en een duurzaam agro-ecologisch model dat wordt verdedigd door burgers en boeren. Het is de toekomstige voedselsoevereiniteit voor de EU - en meer in het algemeen voor de planeet - die op het spel staat.

Bron: nieuwsbericht EU Observer en het rapport van Basic

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.