Teken bezwaar aan tegen nieuwe plannen ggo's van Europa

06.10.2021
Ashampoo Snap Woensdag 6 Oktober 2021 22H46M45S 001
Foto: De Groene Wijzer - Astrid Agemans
In categorie


De Europese Commissie maakt plannen om nieuwe ggo-technieken vrij te stellen van de voorschriften van de bestaande strenge regelgeving. Dit brengt onaanvaardbare risico’s mee voor onze gezondheid en onze natuur, en de vrije keuze van boeren en burgers die geen ggo’s willen kan zo ook niet langer gegarandeerd worden.


Verschillende organisaties, waaronder BioForum en Velt, willen de Belgische en Europese beleidsmakers duidelijk maken dat er ook voor nieuwe ggo's strenge regels moeten zijn. We vragen om het voorzorgsprincipe niet te laten vallen, want alleen zo kunnen onbedoelde negatieve effecten op onze gezondheid en het milieu vermeden worden. Een deregulering zou verhinderen dat burgers weten wat zij eten en dat onze boeren weten wat zij zaaien.

Echt innovatieve landbouw kan zonder

Dankzij de huidige Europese regelgeving rond ggo's is er vooraf een uitgebreid onderzoek nodig om na te gaan of een ggo in de landbouw kan toegepast worden of niet. Dat moet zo blijven, ook voor nieuwe ggo-technieken die misschien wel preciezer maar daarom niet veilig zijn. 

Bovendien hebben we geen ggo's nodig om onze landbouw te verduurzamen en honger uit de wereld te helpen. We hebben een echt innovatieve landbouw nodig gebaseerd op de uitgangspunten van biologische landbouw en agro-ecologie. We hebben een landbouw nodig die de boeren eerlijk vergoedt, die voedselverspilling tegengaat en die onze natuurlijke hulpbronnen beschermt. 

Geen ggo’s op je bord? Teken bezwaar aan

Alleen de biologische voedingssector kan vandaag claimen geen ggo’s te gebruiken. Voor een deel van de consumenten is precies dat een belangrijk argument om voor bio te kiezen. Indien nieuwe ggo’s in Vlaanderen minder streng gereguleerd worden, riskeert ook de bioboer zijn keuzemogelijkheid voor bioteelt kwijt te spelen. Lees hier waarom ggo's niet toegelaten zijn in bio.

Wil jij geen ggo’s op je bord? Teken via onderstaand formulier mee bezwaar aan tegen het voorstel van Europa om nieuwe gentechnieken vrij te stellen van de bestaande Europese richtlijn 2001/18. Invullen kan tot en met 22 oktober 2021. Wij zorgen ervoor dat deze bezwaren bij de Europese Commissie terechtkomen.

Bron: Velt en IFOAM EU

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.