Minister Crevits enthousiast over agro-ecologie: “Meerdere gewassen zoals bonen en mais op één akker, dat is de toekomst”

31.08.2021
Minister Crevits Ppae Hansbeke 2021
Foto's: ILVO

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) maakte op het Proefplatform voor Agro-ecologie in Hansbeke kennis met enkele bijzondere landbouwexperimenten, waaronder ook een primeur van bonen en maïs die samen op één akker groeien. Crevits toont zich enthousiast over de toekomst van agro-ecologie: "De proeven tonen op verschillende vlakken dat de boer en natuur geen vijanden zijn. Boeren kunnen bijdragen aan een beter milieu en er tegelijk winst halen.”


In juli vorig jaar startte het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het autonoom Belgisch onderzoeksbureau RHEA het Proefplatform Agro-ecologie in Hansbeke op. Op 50 hectare landbouwgronden van biologisch teler Felix de Boesies werken de verschillende partners aan tal van proeven die moeten helpen om agro-ecologische praktijken verder ingang te laten vinden in de landbouwsector. 

Hoe kunnen landbouwers efficiënt en winstgevend te werk gaan en tegelijk meer oog hebben voor het milieu? Het gaat dan onder meer over meer rekening houden met het beschermen van bodems, voedselverspilling tegengaan, water besparen, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terugschroeven en de biodiversiteit stimuleren. 

Felix de Boesies: “Meerdere gewassen zoals klimbonen en mais op één akker, dat is de toekomst. Boeren die zelf hun eiwit telen worden minder afhankelijk van import uit het buitenland."
Mengteelt Kuil Mais Klim Boon Ppae Hansbeke

Meer gewassen op één akker

Door te evolueren naar een gemengd landbouwsysteem met gesloten kringlopen is het mogelijk voor agro-ecologische landbouwers om risico’s te spreiden. Ook Felix de Bousies deed dat. De afgelopen jaren bracht hij meer variatie in zijn teeltrotatie. Bovendien wil hij ook dit najaar walnoten aanplanten om ook fruit en hout als gewas op het bedrijf te introduceren. Daarnaast is hij van plan om opnieuw vee te houden, al dan niet in samenwerking met collega-landbouwers.

“Eén van de proeven toont aan dat sommige gewassen samen kunnen geteeld worden op één akker”, zegt bioteler Felix. “Hier in Hansbeke groeien momenteel bonen rond de maïsstengels. Dit kan nieuwe kansen bieden voor landbouwers om zelf hun eiwit te telen en op die manier minder afhankelijk te zijn van import uit het buitenland. De klimbonen kunnen stikstof uit de lucht opnemen, waardoor er minder bemesting nodig is. Het combineren van teelten is efficiënter doordat het oogsten voor veevoeder tegelijk kan gebeuren."

Compostthee, bakgranen...

De bodem minimaal bewerken is gunstig voor de bodemstructuur en het bodemleven. Bovendien wordt zo verlies aan koolstof in de bodem vermeden. In Hansbeke werd daarom biologisch graan gezaaid zonder ploegen. Voor biologisch landbouwer Felix de Bousies zijn de ervaringen alvast positief. “Met minimale bodembewerking heb ik toch een mooie opbrengst van gemiddeld drie tot vier ton per hectare van goede kwaliteit. Mijn kosten zijn bovendien lager. Daarmee is voor mij een taboe doorbroken”, klinkt het.

Andere experimenten gaan over het effect van ecologische ‘compostthee’ op de bodem, over meer variatatie in bakgranen of hoe droogtetolerante grassen in de toekomst kunnen ingezet worden en of dieren deze ook lekker genoeg zullen vinden. 

Boeren leren best van boeren

Naast geïnteresseerde landbouwers, bracht ook Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits een bezoek aan het proefdomein. “Meer dan 200 bezoekers, waaronder 75 landbouwers, zijn naar hier afgezakt om tijdens deze demodag kennis te maken met agro-ecologische landbouwpraktijken. Dat is belangrijk, want boeren zijn het gemakkelijkst te overtuigen wanneer ze leren uit ervaringen van collega-boeren.” 

Volgens Crevits toont het proefplatform aan dat boer en natuur geen vijanden zijn. “De proeven tonen op verschillende vlakken aan dat landbouwers kunnen bijdragen aan een beter milieu en er tegelijk winst kunnen uit halen.”

Bron: berichtgeving Vilt en ILVO

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.