Minister Brouns bezoekt bioboerderij De Zonnekouter

16.09.2022
Pana9043 Min
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) heeft een bezoek gebracht aan De Zonnekouter, een biodynamische landbouwcoöperatieve in Zulte. Foto: Voedsel Anders. 

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) heeft een bezoek gebracht aan De Zonnekouter, een biodynamische landbouwcoöperatieve in Zulte. Het bezoek kwam op initiatief van Voedsel Anders die hiermee willen aantonen dat agro-ecologie een oplossing is voor vele ecologische en sociale uitdagingen binnen de Vlaamse landbouw.


Financiële prikkels

De minister kon er met eigen ogen zien hoe dit gemengd bedrijf de natuur inzet als kracht, autonoom haar koers bepaalt en veerkrachtig is dankzij de coöperatie waar een paar honderd burgers lid van zijn. Maar om een transitie naar zo’n landbouwmodel mogelijk te maken, moeten volgens de beweging Voedsel Anders, die een twintigtal Vlaamse organisaties die rond agro-ecologie werken verenigt, enkele knelpunten weggewerkt worden. 

 “De eerste hefboom zijn financiële prikkels die de ecologische principes interessant maken voor de boeren, vertelt Ingrid Pauwels van Voedsel Anders. “Het is ook belangrijk dat boeren begeleid worden zodanig dat ze in de praktijk zien welke nieuwe technieken ze kunnen toepassen om hun bedrijf veerkrachtig maken."

Burgers vergroten draagkracht

Ook de verbinding tussen boer en burger is belangrijk. "Burgers die betrokken worden bij de voedselproductie vergroten de draagkracht van de boeren en boerinnen van de toekomst," aldus Ingrid. 

Bioboer Arne Vastershaege blikt tevreden terug op het bezoek van de minister. “Minister Brouns heeft duidelijk te kennen gegeven dat hij sterk gelooft in agro-ecologie en duurzame ontwikkeling”, zegt hij. 

Minister Brouns vindt De Zonnekouter een mooi voorbeeld van het model voor de toekomst. "De landbouw in Vlaanderen staat aan de vooravond van een van de grootste transities ooit. Daarom moeten echt de landbouwers onder de arm nemen en zij die die de stap willen zetten naar agro-ecologie ondersteunen."

Het verslag van het bezoek vind je via deze video:

Meer info vind je in het oorspronkelijk artikel op de website van Voedsel Anders

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.