Portret De Zonnekouter: “Wij werken samen met de bodem, de natuur en met elkaar.”

20.01.2021
20210120 De Zonnekouter Openingsbeeld
Foto: Jan, Arne en An van De Zonnekouter - Video gemaakt door Astrid Agemans

De Zonnekouter, een biodynamische landbouwgemeenschap in Machelen-aan-de-Leie, is op korte tijd gegroeid van 5 tot maar liefst 15 hectare. De toekomst is verzekerd, want boeren An, Jan en Arne dragen er samen met hun vele coöperanten zorg voor al wat er leeft en werkt op de boerderij. Jan Van Hulle: “Door extensiever te werken kunnen we onze grond rust gunnen en de natuur een plek geven. Zo brengen we meer evenwicht in het Zonnekouter-ecosysteem ”  


Nadat ze samen een tiental jaar ervaring hadden opgedaan in de biologische landbouw hebben An Verboven en haar man Walter Coens in 2000 de Zonnekouter opgericht. An: “Betaalbare grond vinden was niet evident, dat is een probleem voor veel startende bioboeren. We besloten vzw Land-in-zicht op te richten, waarmee we 5 hectare land voor ons project konden vrijkopen met de hulp van vele grote en kleine leners en schenkers.” 

Van een kleinschalig familiaal bedrijf groeiden ze al vrij snel uit tot een gemengde biodynamische boerderij met zowel groenten als vee. Alles staat er in functie van de rechtstreekse verkoop: de groenten gaan naar de eigen hoevewinkel, pakketten voor abonnees, Voedselteams en ook naar de Lousbergmarkt in Gent. 

An: “Het werk was veel en divers, en wij werden een dagje ouder. Om onze boerderij met meer schouders te kunnen dragen en ons levenswerk niet verloren te zien gaan, besloten we een coöperatie op te richten. Ik ben blij dat mijn man Walter (die intussen overleden is) de overgang van een familiebedrijf naar een coöperatie nog heeft kunnen meemaken. Met Arne en Jan als gelijkgestemde boeren op het land en Lien en Judith in de verkoop valt de puzzel voor mij weer helemaal op zijn plaats.” 

Bekijk de video. Deel via Facebook.

Draagvlak dankzij coöperatie 

Wie dagelijks met hart en ziel op de boerderij werkt, hoort er ook de beslissingen te kunnen nemen. Arne Vastershaeghe: “De kerngroep van werkende boeren en verkopers bestuurt het project; daarnaast hebben we het geluk dat ruim 180 sympathiserende aandeelhouders (klanten en mensen die onze boerderij genegen zijn) de Zonnekouter financieel helpen dragen. Dankzij hen kon ik als jonge boer instappen zonder veel kapitaal in te brengen.” 

De coöperanten geven samen een groot draagvlak aan De Zonnekouter. Het belang van zo’n draagvlak ontdekten ze twee jaar geleden. Jan Van Hulle: “Toen is onze pas vernieuwde serre ingestort door plotse sneeuwval; veel coöperanten zijn ons uit de nood komen helpen, en hebben bijgedragen aan de bouw van een nieuwe serre. Plots voelden we zoveel steun, daar haal ik nu nog steeds veel energie uit.” 

"Wie dagelijks met hart en ziel op de boerderij werkt, hoort er ook de beslissingen te kunnen nemen."
20210120 De Zonnekouter Sfeerbeeld1 © Video Astrid Agemans

Groeien naar evenwicht met de natuur 

De koeien maken al van bij de start deel uit van De Zonnekouter. Ze spelen een belangrijke rol in het sluiten van de kringlopen. Arne: “De koeien eten voornamelijk kruidenrijk gras, en hun mest vormt de basis van onze compost. Zo houden we onze gronden vruchtbaar. Het is mijn droom om onze kudde om te vormen naar een lokaal melkras, en dan onze eigen melk te verwerken tot zuivel voor onze klanten. We beheren ook waardevol grasland dat bijdraagt aan een beter klimaat.” 
  
Op korte termijn is de Zonnekouter gegroeid van 5 tot maar liefst 15 hectare. Dat was nodig om klimaatbestendiger te worden, want in periodes van droogte komt het land soms zwaar onder druk te staan. Jan: “We willen extensiever werken, zodat we de grond tot rust kunnen brengen en onze bodem niet uitputten. We planten meer hagen en bomen, omdat we meer ruimte aan natuurlijke processen willen geven…Zo brengen we meer evenwicht in ons Zonnekouter-ecosysteem. 

"We planten meer hagen en bomen, omdat we meer ruimte aan natuurlijke processen willen geven… Zo brengen we meer evenwicht in ons Zonnekouter-ecosysteem."
20210120 De Zonnekouter Sfeerbeeld2 © Video Astrid Agemans

Toekomst is verzekerd 

De overdracht naar een coöperatie heeft ervoor gezorgd dat de Zonnekouter ook bij de volgende generaties kan blijven bestaan. An: “We werken al 20 jaar aan de opbouw van een goede, levende bodem, en plantten bomen voor de toekomst. Het verhaal van grond vrijkopen voor landbouw heeft ervoor gezorgd dat dit fundament niet verloren gaat voor een volgende generatie. Bomen zijn mooi, ze brengen rust en schaduw. Ze dienen als plek waar vogels en insecten broeden. Nu zijn die bomen voor ons een hele investering, maar ze staan er voor honderden jaren. Onze gronden moeten biologisch bewerkt blijven, zodat de natuur, de dieren, onze boeren en hun klanten er hun plek blijven houden. De verre toekomst is verzekerd!” 

Gerealiseerd dankzij de steun van:

20210120 De Zonnekouter Eindpancarte © Video Astrid Agemans
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.