Hoeveelheid pesticiden op Europees fruit neemt niet af, maar toe

24.05.2022
20220524 Pan Rapport Pesticiden
Het percentage van het meest gecontamineerde fruit blijkt nergens in Europa hoger dan in België. Foto: Astrid Agemans bij Origin'O
In categorie

De hoeveelheid pesticiden op Europees fruit is toegenomen. Ook blijkt het percentage van het meest gecontamineerde fruit nergens in Europa hoger dan in België. BioForum wil dat Europa haar voornemen uitvoert om het gebruik van pesticiden in 2030 te verminderen. Daarbij kan de omschakeling naar biologische teelt, die volledig zonder chemische gewasbescherming gebeurt, nog beter ondersteund worden. 


Het gebruik van de meest giftige stoffen op fruit uit Europa is de afgelopen negen jaar met 53 procent gestegen, blijkt uit een grootschalige analyse van het Pesticide Action Network ­Europe (PAN Europe). Zo’n 29 procent van al het in Europa aangeplante fruit blijkt nu zulke stoffen te bevatten. Dat is in tegenspraak met de bewering van de Europese Commissie dat boeren minder zijn gaan spuiten. 

Uit de gegevens blijkt dat deze schadelijke categorie door de jaren heen vaker op fruit wordt aangetroffen. Hoewel het beleid van de Europese Unie erop gericht is het pesticidegebruik te verminderen, is de hoeveelheid gecontamineerde stalen in een periode van negen jaar met 53 procent gestegen.  

"In België is een derde van het fruit vervuild met pesticiden van de schadelijkste soort. Nergens in Europa ligt het percentage hoger", zo blijkt uit cijfers van Pesticide Action Network (PAN).

België koploper 

Vooral fruit uit België, Ierland, Frankrijk, Italië en Duitsland bevat vaak zulke bestrijdingsmiddelen, waarbij België met 34 procent koploper is. Omdat groenten iets minder vatbaar zijn voor plagen, is de situatie daar minder dramatisch, maar de trend van meer middelen is wel dezelfde.  

Vermoed wordt dat hoge blootstelling aan bestrijdingsmiddelen in verband kan worden gebracht met een breed spectrum aan ziektes, van kanker en geboorteafwijkingen tot hersenziekten. Vaak zijn ze ook schadelijk voor het leefmilieu. 

Fruit goed wassen helpt volgens de onderzoekers hooguit ten dele, en daarom adviseren ze met name aan zwangere vrouwen en kleine kinderen om alleen maar biologisch fruit en groente te eten. Het volledige rapport vind je hier.

Minder pesticiden tegen 2030 

PAN Europe vindt dat de Europese Commissie werk moet maken van de belofte om het gebruik van de gevaarlijkste pesticiden in 2030 met de helft te verminderen. Die belofte maakt deel uit van de ‘Farm-to-Fork-strategie’ die duurzaamheid in de landbouw stimuleert. De Europese Unie vindt al sinds 2009 dat pesticiden alleen een laatste redmiddel mogen zijn. 

Ook BioForum schaart zich achter deze eis, en benadrukt dat nationale overheden een transitie kunnen versnellen door de omschakeling naar biologische landbouw te bevorderen. De teeltmethodes die de bioboer inzet om geen chemische gewasbescherming zoals insecticiden, herbiciden en fungiciden te gebruiken zijn innovatief, streng én dit verdient zeker navolging.  
 

Bron: PAN Europe

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.