​Heel Hanoi voeden met bio

11.01.2017
Vredeseilanden Portret Yen © Michiel Crijns

In Vietnam is voedselveiligheid een groot probleem. De Vietnamese consument vraagt dan ook steeds meer naar groenten die voldoen aan bepaalde normen rond veiligheid en hygiëne. Dat biedt nieuwe kansen voor Vietnamese groenteboeren.


Er gaat in Vietnam geen week voorbij zonder dat er een schandaal opduikt rond voedselveiligheid. Vooral pesticiden zijn een probleem. Boeren gebruiken te veel producten van bedenkelijke kwaliteit: vaak worden die vanuit China binnengesmokkeld en zijn ze ronduit giftig.

De Vietnamese consument vraagt dan ook steeds meer naar groenten die voldoen aan bepaalde normen rond veiligheid en hygiëne. Dat biedt kansen voor Vietnamese groenteboeren. Door op die vraag in te spelen kunnen ze lokale gemeenschappen op een veilige en duurzame manier voeden. Bovendien versterken ze zo’n hun inkomen.

Één grote boerengroep

In Trac Van, een dorp dichtbij Hanoi in Vietnam, sloeg een groep boerinnen de handen in elkaar: hun kleine groentetuintjes werden één grote groentetuin van 2 hectare die ze samen bewerken. Ze kweken gezonde, biologisch groenten zonder pesticiden. Voor hun eigen gezin, maar ook voor klanten in Hanoi. Iedereen wordt er beter van en het inkomen van de boerinnen is gestegen.

Ook Yen, een trotse boerin, mama en oma, is lid van de groep. Zij vertelt: “Ik heb me niet alleen bij deze boerengroep aangesloten voor de gezondheid van mijn familie, ook die van mijn klanten vind ik erg belangrijk. Onze manier van werken maakt ons gezonder en zorgt voor een stabiel loon."

Bio in Vietnam

Vredeseilanden Vietnam hielp hen de beste groenten te oogsten en ze makkelijker te verkopen. Dat gebeurt enerzijds op een lokale markt, maar ook in een lokale biowinkel in Hanoi. Hun groenten worden ook voorzien van het biolabel in Vietnam.

“Onze manier van werken maakt ons gezonder en zorgt voor een stabiel loon.”

Jennifer Vu Huong van Vredeseilanden Vietnam: “De meeste mensen in Hanoi kiezen hun voeding niet bewust en er wordt dus weinig biologisch gekocht. Biologische winkels zijn dus erg belangrijk." Yen is blij als ze haar groenten op de markt kan verkopen: “Mijn klanten vertrouwen mijn groenten, en daardoor ben ik ook zelfzeker bij het verkopen."

En de toekomst? De boerinnen hebben er vertrouwen in. Of zoals een van de boerinnen hen zegt: "Als we willen, kunnen we heel Hanoi voeden!"

Bekijk het verhaal van de boerinnen uit Trac Van in deze videoreportage van Michiel Crijns.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.