Europa trakteert kinderen op bio-appels aan de schoolpoort

01.09.2022
Foto Tom Roeselare Appels
Foto: Belga - rechtenvrij

Op de eerste schooldag deelden Europese Parlementsleden biologische appelen uit aan een schoolpoort in hun buurt. Tom Vandenkendelaere (CD&V) wil hiermee het belang van gezonde voeding en de rol van Europa in de verf zetten: “Een stuk fruit tijdens de speeltijd is lang niet voor alle kinderen het logische tussendoortje. Dat zou het nochtans moeten zijn: lekker, gezond en bovendien van hier!"


De leerlingen van een aantal basisscholen in Vlaanderen en Wallonië zullen het schooljaar alvast gezond inzetten. Vanmorgen kregen deze scholen een gezond tussendoortje aan de schoolpoort: De Verrekijker in Roeselaere van Tom Vandenkendelaere (CD&V), De Horizon in Oudenaarde van Cindy Franssen (CD&V) en De Letterfant in Sint-Truiden van Hilde Vautmans (OpenVld). Hiermee vestigen ze de aandacht op het belang van gezonde voeding en een duurzame teelt. 

Tom Vandenkendelaere legt uit waarom deze Europese steun een belangrijke rol speelt: "Een stuk fruit tijdens de speeltijd is lang niet voor alle kinderen het logische tussendoortje. Dat zou het nochtans moeten zijn: lekker, gezond en bovendien van hier! Daarom investeert Europa jaar na jaar in de promotie ervan, bij ons via VLAM. De gezondheid van onze kinderen blijft belangrijk, ook in moeilijke tijden zoals nu met stijgende prijzen voor voedsel en energie."

Melk, groenten, fruit… en bio? 

Europa zet daarmee ook zijn eigen rol in de EU-regeling voor schoolmelk, -groenten en -fruit in de verf: Jaarlijks voorzien ze 250 miljoen euro waarvan ons land ongeveer 5 miljoen euro krijgt. Zo worden bij ons jaarlijks 420.000 scholieren bereikt en in Europa zijn dat er ruim 20 miljoen. De eerste Europese schoolmelkregeling dateert van de jaren 70 van vorige eeuw, en die is daarna uitgebreid met groenten en fruit en ook het educatieve luik over gezonde voeding speelt nu een veel belangrijkere rol. 

Het huidige programma eindigt echter in 2023 en nu moet er besloten worden of en hoe het verdergezet zal worden. De Europese Commissie wil in het kader van haar Farm to Fork-strategie de EU-schoolregeling herzien ‘met het oog op een betere bevordering van consumptie van duurzaam voedsel’. Zij wil bij schoolkinderen de educatieve boodschap over het belang van gezonde voeding, duurzame voedselproductie en de vermindering van voedselverspilling versterken. Of dit zal betekenen dat er in de toekomst voorkeur zal worden gegeven aan biologische producten is nog niet duidelijk. De Europese Commissie laat (nog) niet in haar kaarten kijken. Haar voorstellen worden eind 2023 verwacht.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.