Biologische jenever uit Hasselt krijgt label Kortweg Natuur

05.02.2016
Jenever Watis 01

De eerste Hasseltse biojenever krijgt een Kortweg Natuur-label. Dit label van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren wordt toegekend aan producten die lokaal geteeld, verwerkt en verkocht worden, én bovendien een bijdrage leveren aan de natuur in de buurt.


Sinds oktober 2015 produceert ’t Stookkot biologische graanjenever. De granen die nodig zijn voor het stoken van de jenever (moutwijn) worden door biolandbouwers uit de buurt geteeld. Die houden rekening met onder meer de akkervogels door een deel van de oogst als wintervoedsel op het veld te laten staan.

De granen worden vervolgens gemalen in de Dorpermolen van Stevoort (Hasselt). Deze molen wordt aangedreven op waterkracht, een bijzonder ‘duurzame en schone’ vorm van energie. Door het gebruik van de molen wordt ook het cultureel erfgoed in stand gehouden, want een molen die niet gebruikt wordt, veroudert snel (rust roest) en de kennis van het vakmanschap dreigt anders verloren te gaan.


Dscf3632

Bovendien gaat er per verkocht flesje jenever een bijdrage naar de akkernatuur. ’t Stookkot, dat eveneens in Stevoort (Hasselt) gelegen is, werd opgericht door enkele vrienden met een hart voor het ambacht van het jenever stoken. Ze hebben de intentie om jenever als streekeigen product weer op de kaart te zetten, gemaakt met een grote liefde voor de natuur.

www.kortwegnatuur.be/jenever

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.