Bio bleef ook groeien tijdens de pandemie

24.03.2022
Beo Sfeerbeeld Organic Day
Foto: Beo - Astrid Agemans voor Bioforum
In categorie

Uit het in februari verschenen jaarrapport ‘The World of Organic Agriculture 2022’ blijkt dat bio ook tijdens de pandemie is blijven groeien. Waar vind je de ferventste biokopers? Of het meeste biologische landbouwgrond? Welk effect heeft de opkomst van plantaardige producten? Wordt er nu minder biologische zuivel of vlees verkocht? 


Recordgroei tijdens de pandemie

De wereldwijde markt voor biologische producten is in 2020 gegroeid naar een omzet van € 120,7 miljard. Mede als gevolg van de pandemie groeide de markt met een recordbedrag € 15 miljard. In twintig jaar tijd is de marktomvang meer dan vertienvoudigd. Dat blijkt uit het rapport The World of Organic Agriculture, opgesteld door het Zwitserse onderzoeksinstituut FiBL en de wereldwijde koepelorganisatie van de biologische sector IFOAM. 

Bio doet het vooral goed in VS en EU

Biologisch doet het vooral goed in VS en EU. De Verenigde Staten blijven de leidende markt (49,5 miljard euro), gevolgd door Duitsland (15 miljard euro) en Frankrijk (12,7 miljard euro). De werelddelen waren in 2020 goed voor respectievelijk 43,2 en 44,5% van de totale biologische retailomzet.

Wat betreft besteding per inwoner loopt Zwitserland met een bedrag van € 418 voorop. De Zwitsers worden gevolgd door Denemarken (€ 384), Luxemburg (€ 285) en Oostenrijk (€ 254).

Ashampoo Snap Woensdag 23 Maart 2022 17H34M17S 002

Australië en Frankrijk: sterke stijgers

Het biologisch areaal is met 75 miljoen hectare goed voor 1,6% van het wereldwijde landbouwareaal. Het biologisch areaal nam in 2020 met 3 miljoen hectare toe (+4,1%) ten opzichte van 2019. De grootste groei is zichtbaar in Argentinië (+21%), Uruguay (+28%), India (+16%) en Frankrijk (+13,7%). Australië heeft het grootste biologisch areaal. Het gaat hier voor een groot deel om extensieve graslanden. 

In de Europese Unie was in 2020 9,2% van het areaal biologisch. Het meeste bio-areaal vinden we in Frankrijk (2,5 miljoen hectare), Spanje (2,4 miljoen hectare) en Italië (2,1 miljoen hectare). 

Ashampoo Snap Woensdag 23 Maart 2022 17H33M15S 001

Opkomst van plantaardig? 

De verkoop van bio is tijdens de crisis aanzienlijk gestegen. Tegelijkertijd neemt ook de vraag naar plantaardig voedsel toe. Het is een uitdaging om het biologisch aanbod voldoende te laten aansluiten bij de behoeftes van de nieuwe consument. Zo heeft de verkoop van biologische zuivelproducten al te lijden onder de opkomst van plantaardige producten. Als consumenten biologisch vlees niet associëren met gezonde ethiek en voeding, zou daar hetzelfde bij kunnen gebeuren.

Bron: Je kan het rapport ‘The World of Organic Agriculture 2022’ vinden op www.organic-world.net

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.