Worteltaart met gember
Worteltaart is gezellig en lekker, iedereen wordt er blij van. Zeker als de wortelen uit een gezonde biobodem groeiden en vol smaak en voedingsstoffen zitten.
Kaas
Hard, zacht, jong, oud, met kruiden: ook in bio vind je een breed assortiment aan kaas. Voor biokaas heb je melk nodig die op een biologische manier geproduceerd wordt. Die melk kan van koeien, geiten of schapen komen. Wist je dat Vlaanderen rijk is aan heerlijke, lokale biokazen?
Eieren
Bij het produceren van biologische eitjes staat het welzijn van de legkip op de eerste plaats. Een kip is een bosdier en scharrelt, en bio wil dit natuurlijke gedrag zoveel mogelijk stimuleren. In bio is de kip niet louter een broedmachine. Dat betekent onder andere aandacht voor het juiste voer, een natuurlijk dag-nachtritme en genoeg leefruimte voor de kippen.
Groenten
Biologische groenten vind je in overvloed, zowel de klassiekers als ‘vergeten’ groenten. Knapperige wortel uit een gezonde bodem, bloemkool vol smaak. Tomaatjes en sla in de zomer en pastinaak in de winter: dan zijn ze op hun best. Bij de teelt van biogroenten begint alles bij een sterke, gezonde grond. Gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong of kunstmest zijn uit den boze!
4 pers.
Ingrediënten
- 6 wortels
- sap van 1/2 limoen
- 1 kruimeldeeg, kant-en-klaar
- 200 g cottage cheese of andere, korrelige, halfzachte kaas met zachte smaak
- 4 eieren
- 150 ml room of melk
- 1 el verse geraspte gember (of gemberpoeder)
- peper en zout
- 1 el sesamolie
- garnituur: platte peterselie of verse koriander
- Taartvorm ø 28 cm
Bereiding
- Verwam de oven voor op 180 °C.
- Snij de wortels in slierten met behulp van een dunschiller.
- Besprenkel de slierten met limoensap.
- Stoom de wortelslierten 1 à 2 min.
- Meng in een kom de cottage cheese, de eieren, de room en verse gember.
- Kruid met peper en zout.
- Beleg een taartvorm met het deeg.
- Doorprik het deeg op verschillende plaatsen met een vork.
- Giet het mengsel over het deeg.
- Bak in een voorverwarmde oven gedurende ± 20 min.
- Garneer met platte peterselie of koriander.
Dit recept is van 'Heerlijk Puur - Foto: Stefan Jacobs, recept: Debby De Mangelaere'
Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!
Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.