Seitan op z'n Italiaans
Omdat het niet altijd gehakt moet zijn, kan je ook deze vegetarische pasta serveren met een flinke portie groenten en eiwitrijke seitan.
Vleesvervangers
Het is lekker én duurzaam om vlees en vis af te wisselen met vegetarische producten. Echte vegans gaan zelfs voor een volledig plantaardig menu, omdat ze dat lekker en gezond vinden of omdat ze dierlijk voedsel uit hun leven willen weren. In bio vind je een boeiend en uitgebreid assortiment dat aan zowel (beginnende) vegetariërs als veganisten een heerlijk alternatief biedt.
2 pers.
Ingrediënten
- 1 pakje seitan (bijvoorbeeld Abinda seitan tradition)
- 1 selder
- 4 wortelen
- 6 tomaten
- 1/3 knolselder
- 2 ajuinen
- volkoren pasta (spaghetti of linguine)
- voor de afwerking: 2 teentjes look, rozemarijn, tijm, laurier, zout
- olijfolie
Bereiding
- Snijd de selder, wortelen, ajuin en knolselder in kleine stukjes. Doe olie in een pan. Leg hierin de versneden groenten. Voeg wat zout bij en laat een paar minuten zachtjes stoven.
- Was de tomaten en haal er de kroontjes uit. Snijd de tomaten dwars middendoor en haal er de pitjes uit. Die maken de saus te waterachtig. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
- Snipper de ui en de look en stoof ze glazig in olijfolie. Doe er vervolgens de tomaten bij. Strooi er meteen wat zout overheen om het sap uit de tomaten te doen vrijkomen. Zo zullen ze veel makkelijker tot een saus loskoken.
- Breng op smaak met rozemarijn, tijm en laurier. Laat rustig 20 minuten sudderen en werk op het eind af met de ketchup om de saus wat meer body te geven.
- Ondertussen kan het water aan de kook gebracht worden voor de pasta. Breng de volkoren pasta in kokend water en laat koken tot ze “al dente” zijn.
- Eens de groenten in de pan en de tomatensaus bijna klaar is, bak de seitan eveneens in een pan. Bak de seitan in stukken. De volkoren pasta en de gebakken groenten eronder mengen en opdienen met de tomatensaus.
Dit recept is van 'Abinda'
Abinda is een pionier op vlak van vegetarische producten op basis van seitan. Het familiebedrijf werd opgericht in 1987. Al sinds eind jaren negentig kiezen zij volledig voor bio.
https://www.abinda.be