Herfstcurry met aubergine en pompoen

Het leuke aan alle curry's: je kan er elk seizoen mee aan de slag! Dorien bedacht speciaal voor Oxfam Wereldwinkels deze curry met pompoen en aubergine. Met zijn mooie herfstkleuren ziet dat gerecht er heel smakelijk uit. 

Nazomercurry Pompoen
Foto: Dorien Knockaert - Jonge Sla
Zuivelvervangers Ligg
Zuivelvervangers

Vind jij het fijn om koeienmelk- (of geitenmelk-)producten (af en toe) te vervangen door een plantaardige alternatief? Misschien ben je lactose-intolerant of heb je een specifieke allergie. Of heb je er principieel voor gekozen om geen producten van dierlijke oorsprong te eten – dan volg je de veganistische keuken. Of misschien wil je gewoon je smakenpalet uitbreiden en variëren. In de biowinkel vind je een breed gamma aan plantaardige zuivelvervangers.

Camp Groenten Ligg
Groenten

Biologische groenten vind je in overvloed, zowel de klassiekers als ‘vergeten’ groenten. Knapperige wortel uit een gezonde bodem, bloemkool vol smaak. Tomaatjes en sla in de zomer en pastinaak in de winter: dan zijn ze op hun best. Bij de teelt van biogroenten begint alles bij een sterke, gezonde grond. Gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong of kunstmest zijn uit den boze!


2 pers.

Ingrediënten

  • 1 middelgrote aubergine (ca. 300 g schoongemaakt gewicht)
  • 1 kleine kastanje- of butternutpompoen, geschild en ontdaan van de pitten (ca 300 g schoongemaakt gewicht)
  • Olijfolie* of andere bakolie (Verkrijgbaar in de Wereldwinkel)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 grote knoflookteen, gesnipperd
  • 1 zuinige el zeer fijn gesneden of geraspte gember
  • 2 kl Kaapse currymix*, gemalen (of een ander currypoeder) Verkrijgbaar in de Wereldwinkel
  • kruiden: 1/2 kl venkelzaad, 1/2 kl gemalen kardemom, royale mespunt kaneelpoeder, royale mespunt gemalen saffraan, 3 el rozijnen Verkrijgbaar in de Wereldwinkel
  • 400 ml kokosmelk* (of 200 g kokosroom) Verkrijgbaar in de Wereldwinkel
  • 40 g cashewnoten
  • Mooi met paarse rijst

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 200°. Snijd de aubergine en pompoen in repen of blokjes van gelijke grootte. Bestrijk ze met olie en wat zout. Spreid ze uit over een bakplaat en rooster de groenten 15 tot 20 minuten, tot ze gaar zijn en goudbruine randjes krijgen.
  • Begin intussen aan je currybasis. Fruit de ui glazig, roerbak de knoflook en gember enkele minuten mee, roer er dan de currymix, kaneel, kardemom en het venkelzaad door, samen met de rozijnen. Laat alles nog enkele minuten smaak ontwikkelen terwijl je het omroert op een zacht vuurtje.
  • Giet er de kokosmelk bij, laat die heet worden en voeg de saffraan toe. Laat de smaken een vijftal minuten trekken op een minimaal vuurtje.
  • Rooster intussen de cashewnoten, in een apart, heet pannetje zonder vetstof, tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Of in de oven. Goed in het oog houden, want noten verbranden makkelijk. Verbrokkel de noten.
  • Meng een deel van de groenten onder de currysaus. Breng het geheel op smaak met zout en eventueel wat extra specerijen. Schik er de rest van de groenten op (dat oogt mooier dan dat je alles door de saus mengt). Strooi er de cashewnoten over.
  • Timing: – Je kunt de currysaus gerust een dag op voorhand maken. – Je kunt de groenten ook een dag op voorhand roosteren.

Dit recept is van 'Jonge Sla door Dorien Knockaert'

Jonge Sla Dorien Knockaert

Dorien Knockaert is reporter en culinair redacteur van De Standaard, en blogt over eten op haar blog Jonge Sla. Ze kookt wanneer ze kan, maar wil ook weten wat ze eet. Een keukenprinses met een denkfrons.

https://jongesla.com/
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.