Woonzorgcentrum 't Ponton serveert enkel nog verse biogroenten

11.05.2022
Ponton Buitengoed Sfeerbeeld2
Foto: sfeerbeeld woonzorgcentrum 't Ponton 
In categorie

Woonzorgcentrum ’t Ponton en de Biopluktuin startten een unieke samenwerking op voor de levering van verse biogroenten. Voortaan eten de meer dan 200 bewoners elke dag verse maaltijden met pure biogroenten die op amper 2 km van hun deur worden geteeld. Connie Depotter, directeur van ’t Ponton: “In een latere fase zullen we onze bewoners en hun familie uitnodigen om ter plaatse te gaan kijken op het veld in Stene. Zo kunnen zij ontdekken waar de biologische groenten op hun bord vandaan komen.”


Meer dan 200 verse maaltijden

Woonzorgcentrum’t Ponton en de Biopluktuin in de Tuinen van Stene, het landbouwpark van stad Oostende dat wordt beheerd door vzw Buitengoed, werken vanaf mei 2022 samen voor een rechtstreekse levering van verse biogroenten. Het gaat over meer dan 200 verse maaltijden, voor zowel de bewoners van de 2 woonzorgcentra, van de assistentiewoningen en dagopvang, die dagelijks vers bereid worden in de keuken van het woonzorgcentrum.

Connie Depotter, directeur van ’t Ponton: “Een bezoek aan het ziekenhuis AZ Zeno in Knokke-Heist (die voor haar groenten samen werkt met biopluktuin ‘Het Polderveld’) inspireerde ons om ook te kiezen voor dagverse biogroenten die op amper 2 km van onze deur worden gekweekt. In een latere fase zullen we onze bewoners en hun familie uitnodigen om ter plaatse te gaan kijken in Stene. Zo kunnen zij ontdekken waar de biologische groenten op hun bord vandaan komen.”

Connie Depotter, directeur van ’t Ponton: "Het gaat over meer dan 200 verse maaltijden per dag. In een latere fase zullen we onze bewoners en hun familie uitnodigen om ter plaatse te gaan kijken in Stene. Zo kunnen zij ontdekken waar de biologische groenten op hun bord vandaan komen.”

Bewoners en personeel smaken het initiatief

Ook bij de verpleegkundigen en bewoners valt het initiatief in de smaak. “Eigen kweek is voor mij van belang. In bovenstaand project zie ik onmiddellijk de vele voordelen. Hiervoor hadden we geen zicht op de afkomst van de groenten. Nu zullen de groenten altijd vers zijn en er is geen gebruik van chemische insecticiden.” vertelt verpleegkundige Martine (58). 

Marcel (78) bewoner: “Vroeger kweekte iedereen van onze familie zijn eigen groenten. Zelf was ik veeboer in Zandvoorde, daarnaast had ook een specialiteit: aardappelen.”
Agnes (89): “Ik hielp mijn ouders altijd tijdens de oogst. Toen ik 4 jaar was plukte ik de braambessen die het laagste hingen. Alles smaakt toch veel beter uit je eigen tuin.” 

Voor het keukenteam wordt de nieuwe aanpak wel even wennen. “Wij zijn heel fier om met groenten uit de eigen buurt te mogen werken en staan volledig achter het lokaal gegeven! Het zal een andere manier van werken worden. Er werd geïnvesteerd in een speciale groenten snij – en cuttermachine zodat wij makkelijker harde groenten kunnen versnijden. Denk bijvoorbeeld maar aan wortelen. Het aantal collega’s in ons keukenteam zal door dit initiatief niet uitgebreid worden, dus het blijft een belangrijk gegeven dat dit voor ons een nieuwe, leuke maar ook haalbare manier van werken is.

Bewoonster Agnes (89): “Ik hielp mijn ouders altijd tijdens de oogst. Toen ik 4 jaar was plukte ik de braambessen die het laagste hingen. Alles smaakt toch veel beter uit je eigen tuin.” 

Veel te beleven: week van de Korte Keten

Het project gaat - niet toevallig - van start in de aanloop naar de Week van de Korte Keten. Ook Schepen van Mens & Milieu Silke Beirens is opgetogen: “Een mooier voorbeeld van samenwerking in het kader van korte keten kunnen we ons niet indenken: de bewoners van ‘t Ponton krijgen rechtstreeks producten van stadslandbouw van om de hoek op hun bord. Vers, pesticidevrij en met veel liefde geteeld door de bioboeren van Buitengoed.”

Op woensdag 18 mei 2022 kun je deelnemen aan de wandeling ‘Asperges in Oostende’ vlak aan de Biopluktuin in de Tuinen van Stene, verschillende Oostendse landbouwers vertellen je uit de praktijk over werken in de kuststreek.

Ontdek nog meer activiteiten bij biologische boerderijen in onze kalender over 'Bio tijdens de Week van de Korte Keten.'

Bron: persbericht Oostende

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.