Terugroepingen door ethyleenoxide: "Resultaat van fraude"

11.08.2021
Ashampoo Snap Woensdag 11 Augustus 2021 21H32M11S 002
Foto: Radio 2
In categorie

Veel voedingsproducten worden teruggeroepen. De boosdoener is "ethyleen-oxide", een desinfecteermiddel tegen schimmels. Die is kankerverwekkend, en daarom verboden in Europa. Hoe komt het dan dat er toch zoveel producten - waaronder ook enkele bioproducten - teruggeroepen worden? Nicholas Courant, van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie legt het uit op Radio 2. 


Van sesam tot ijsjes

De terugroepingen startten in 2020, nadat in loten sesamzaad die vanuit India waren ingevoerd, te veel resten van ethyleenoxide waren aangetroffen. Omdat sesamzaad meestal in kleine hoeveelheden verwerkt wordt in andere producten, volgden heel wat terugroepacties. Vandaag controleert Europa daarom systematisch de helft van de voeding die uit India binnenkomt. Net door die opgedreven controles kwamen ook sporen van ethyleenoxide aan het licht in andere ingrediënten, zoals kurkuma, gember en johannesbroodpitmeel, weliswaar meestal in zeer lage gehaltes. Dat leidt nu tot nieuwe terugroepacties.

Opvallend is dat ook enkele bioproducten zijn teruggeroepen: het gaat om smeerkazen van het merk Grandeur Nature, sesamcrackers van Crich en ijscrème van het merk Carrefour Bio. Wie de volledige lijst van alle teruggeroepen producten wil raadplegen kan dat op de website van het FAVV.

"De vele terugroepingen door ethyleenoxide bewijzen dat de controle op voedselveiligheid werkt."

Resultaat van fraude

In het Radio 2-programma Spits legt Nicolas Courant van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, hoe dat komt.  "Ook bio producenten zijn belazerd door leveranciers van bepaalde grondstoffen zoals sesamzaden en bepaalde kruiden die vaak uit India komen. Ze werden getroffen door leveranciers die hun producten tegen alle afspraken in behandelen met ethyleen-oxide. Het is dus een vorm van fraude waar alle mogelijke producenten helaas gevoelig aan zijn."

Volgens FEVIA bewijzen de vele terugroepingen door ethyleenoxide dat controle op voedselveiligheid werkt. "Eerder dan een reden tot ongerustheid zijn die terugroepingen een bevestiging dat Europa de hoogste standaarden ter wereld hanteert qua voedselveiligheid. We stellen ons vragen bij de noodzaak om ook eindproducten zonder detecteerbare sporen van ethyleenoxide terug te roepen, zeker wanneer dat voor voedselverlies zorgt en de economische impact voor voedingsbedrijven in de miljoenen dreigt te lopen," aldus hun persbericht hierover. 

Beluister het volledige fragment op Radio 2
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.