Opinie: "Wanneer kiezen we voor landbouw die de droogtecrisis helpt oplossen in plaats van ze te veroorzaken?"
Door de grote droogte van vorige zomer en de beperkte regenval van de laatste maanden zijn de grondwaterreserves in Vlaanderen nog steeds niet hersteld. Op de nieuwssite van de VRT vertelt landschapsarchitect Louis De Jaeger waarom we zo snel mogelijk moeten omschakelen naar agro-ecologische landbouwsystemen, zoals bijvoorbeeld bio, die samenwerken met de natuur, en er niet los van staan.
"Het begint stilaan mode te worden. Elk jaar verschijnen rampberichten over de droogte. Niemand doet er iets fundamenteels aan, het probleem wordt telkens erger en het jaar daarop verschijnen dezelfde berichten." Zo start De Jaeger zijn betoog dat gepubliceerd werd door de online VRT-nieuwsdienst. Hij stelt dat het ploegen van land in combinatie met te veel mest, pesticiden, het bloot laten liggen van aarde en compactatie door zware tractoren de ingrediënten zijn van een falende landbouw. "Hoe hard we het ook willen ontkennen, om voedsel te kweken moet je een beroep doen op natuurlijke processen. Wij hebben simpelweg alle natuurlijke processen vernietigd, waardoor wij nu al het werk moeten doen."
Een gezonde bodem zoals in de biolandbouw houdt CO2 vast die dus niet in de atmosfeer terecht komt, dat legden we al eerder uit in dit filmpje. Ook De Jaeger legt die link dat we in tijden van klimaatcrisis zoveel mogelijk CO2 terug de bodem in willen: "De huidige landbouw stoot massa’s CO2 uit en door telkens te ploegen verdwijnt er CO2 uit de bodem en komt die in de atmosfeer terecht. We willen net het omgekeerde: meer CO2 in de bodem is beter voor het klimaat maar helpt ook tegen de droogtecrisis. Koolstof in de bodem houdt water vast."
Als oplossing stelt De Jaeger dat we zo snel mogelijk moeten omschakelen naar landbouwsystemen die samenwerken met de natuur en er niet los van staan. Dat is de definitie van agro-ecologie: "We willen naar een circulair landbouwmodel met een gesloten kringloop."
Louis De Jaeger, landschapsarchitect: "Om voedsel te kweken moet je een beroep doen op natuurlijke processen. Wij hebben simpelweg alle natuurlijke processen vernietigd, waardoor wij nu al het werk moeten doen."
Agro-ecologie versus bio? Beiden versterken elkaar!
Tot slot vergelijkt landschapsarchitect Louis De Jaeger drie vormen van landbouw met elkaar, en kent ze een score toe: "Als chemische landbouw 1 op 10 krijgt en biologische landbouw 5 op 10, dan is agro-ecologie 9 op 10. Er is werk aan de winkel."
Dat vinden wij vanuit BioForum Vlaanderen, sectororganisatie van bio in Vlaanderen, een beetje een vreemde vergelijking, want biologische landbouw is een vorm van agro-ecologie en beiden versterken elkaar: In praktijk blijken biologisch bedrijven vaak agro-ecologisch te werken. Want biologische bedrijven hebben vaak ook aandacht voor eerlijke prijzen, lokale aankoop en afzet, duurzame keuzes... waardoor ze niet alleen biologisch, maar ook agro-ecologisch werken. Zo is bio trouwens principieel bedoeld.
BioForum Vlaanderen maakt deel uit van Voedsel Anders, een beweging rond agro-ecologie, waaronder meer dan 20 organisaties zich expliciet achter dit voedselproductiesysteem scharen.
Lees de volledige opinie van Louis De Jaeger op de website van VRT.