​Landbouwministers raken het niet eens over herziening bioverordening

13.12.2016
Le Monde Des Mille Couleurs © Kobe Van Looveren

De Europese landbouwministers zijn er niet in geslaagd om een overeenkomst te vinden over het voorstel voor herziening van de bioverordening. De Europese biosector vraagt om de onderhandelingen stop te zetten.


Al enige tijd woedt op Europees niveau een discussie omtrent het finaliseren van de herziening van de EU-verordening inzake biologische landbouw. Die EU-verordening regelt de inhoud van de biologische landbouw in de EU. Alleen zijn de voorstellen die momenteel op tafel liggen onwerkbaar voor biologische landbouwers. Meer nog: de regelgeving die bedoeld was om de ontwikkeling van de biolandbouw in Europa te ondersteunen zal net het tegenovergestelde bewerkstelligen en de groei van bio afremmen!

De Europese biolandbouwers roepen op om de misleidende onderhandelingen die nu al vier jaar aan de gang zijn te staken en te kiezen voor een beleid dat de groei van biolandbouw kan ondersteunen. Kurt Sannen, voorzitter van BioForum Vlaanderen: ‘De regelgeving dreigt nu nog een stuk complexer te worden, wat de juridische onzekerheid voor bioboeren over heel Europa alleen nog maar zal doen toenemen. Een aantal voorstellen zijn niet realistisch en riskeren de positieve ontwikkeling van de biolandbouw schade te berokkenen.

"Het oorspronkelijke voorstel toonde te veel tekorten om als goede basis voor onderhandelingen te dienen."

Gisteren werd een voortgangsrapport gepresenteerd, maar er werd opnieuw geen consensus bereikt. IFOAM* EU-voorzitter Christopher Stopes: “Twee jaar geleden zei Timmermans, de vicevoorzitter van de Commissie, dat als er geen akkoord gevonden zou worden binnen de zes maanden, hij het voorstel zou intrekken. We zijn intussen 24 maanden bezig en het einde is nog altijd niet in zicht. De Europese Commissie, de Raad en het Europees Parlement verschillen over heel wat punten van mening, zoals de zaden en drempels voor pesticidenresidu’s. Dat ze er niet uitgeraken, bewijst wat de sector al sinds het begin heeft gezegd: het oorspronkelijke voorstel toonde te veel tekorten om als goede basis voor onderhandelingen te dienen.”

Vicevoorzitter van IFOAM Jan Plagge voegt toe: “Ondanks de onzekerheid die de huidige situatie met zich meebrengt, kiezen boeren en burgers steeds meer voor bio. Om hun impact te versterken en om de milieu- en sociale doelen te halen die Europa zich op het vlak van landbouw heeft gesteld, hebben we nood aan een stabiele wetgeving die de bestaande regels verbetert en die de ontwikkeling van de sector daadwerkelijk ondersteunt. Daarvoor is er een andere aanpak nodig: begin naar de dagelijkse realiteit te kijken van biologische ondernemers en de brede expertise in regelgeving en standaarden die de biosector heeft opgebouwd.”

Bron: IFOAM (International Foundation for Organic Agriculture)

(Nieuwsfoto: Le Monde Des Mille Couleurs)

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.