Hoe de Deense regering krachtig inzet op biolandbouw

19.08.2021
20210819 Organic Denmark Regering Zet Krachtig In Op Bio
Foto: the real organic project - www.realorganicproject.org

"Biologische voedselproductie is goed voor alle Denen, zelfs voor degenen die geen biologisch voedsel kopen." In deze Engelstalige podcast laat voormalig Organic Denmark-directeur Paul Holmbeck ons zien hoe Denemarken erin slaagt om dit concept te omarmen. "Alle Denen profiteren van de biologische landbouwpraktijken die schoon water, een gezonde bodem en biodiversiteit bevorderen."


De Deense regering is van mening dat zelfs als je geen biologisch voedsel koopt en eet, alle Denen profiteren van de biologische landbouwpraktijken die schoon water, een gezonde bodem en biodiversiteit bevorderen. Voormalig Organic Denmark-directeur Paul Holmbeck is nauw betrokken geweest bij het uitvoeren van de strategieën die tot dit resultaat hebben geleid in Denemarken en vertelt hoe andere landen dezelfde ideeën kunnen aanmoedigen. 

Hoogste marktaandeel bio ter wereld

"Ik zou zeggen dat 99% van de bevolking het Europees biolabel kan herkennen en ten minste één kernelement kan noemen van waar het om gaat. 80% van alle Denen koopt tegenwoordig biologisch voedsel en 52% koopt elke week biologisch voedsel. Wij hebben het grootste marktaandeel ter wereld, namelijk zo'n 13 à 14% van de totale levensmiddelenmarkt. Maar voor veel basisproducten met een hoog volume, zoals melk, eieren, meel, haver en veel groenten, hebben we tussen de 30 en 50% van de totale voedselmarkt." Dat vertelt Holmbeck in een podcast van The Real Organic Project.

Beluister de podcast: 

"Soms zijn de verhalen die we vertellen moeilijk omdat we verwikkeld zijn in een strijd met machtige krachten die het niet goed met ons voor hebben. Maar luister naar Paul voor een sprankje hoop en opwinding", zegt podcasthost Dave Chapman over het gesprek. "Paul vertelt over het succes van de biologische beweging in Denemarken, waar ze een ander soort landbouw aan het realiseren zijn. Een transformatie. De Deense regering heeft 8,55 euro voor elke Deense burger toegekend. De regering doet dat omdat zij van mening is dat alle Deense burgers profiteren van de impact van biologische landbouw, of ze er nu voor kiezen om biologisch te kopen in de winkels of niet. Zo'n krachtige inzet verandert de wereld."

Organic Denmark heeft recent de prestigieuze One World Award 2021 gewonnen voor het creëren van een sterk politiek beleid ten voordele van biolandbouw en hun partnerschappen met onder meer de supermarktsector.

Bron: Biojournaal & The Real Organic Project

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.